Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Rynek owoców - analiza IERiGŻ

  • Autor: www.portalspozywczy.pl/ IERiGŻ
  • Data: 20-10-2017, 14:30
Rynek owoców - analiza IERiGŻ
fot. shutterstock

Zbiory owoców z drzew w Polsce, wg przedwynikowego szacunku GUS z 28 września br., są niższe o ok. 35%, a owoców jagodowych o ok. 15% niż w 2016 r. W konsekwencji tego średnie ceny oferowane za jabłka we wrześniu 2017 r., w porównaniu z wrześniem 2016 r., w firmach eksportujących wzrosły o 162%, w spółdzielniach ogrodniczych o 107%, a na rynkach hurtowych o 58% - informują analitycy IERiGŻ w raporcie.


Śliwki w skupie na eksport podrożały trzykrotnie, w spółdzielniach ogrodniczych o 168%, na rynkach hurtowych o 137%, a gruszki odpowiednio o 43, 68 i 51%. Na rynkach hurtowych wzrosły także ceny truskawek (o 5%) i mandarynek (o 2%).

Jak informują eksperci IERiGŻ najbardziej potaniały cytryny (o 25%), które w okresie od września do kwietnia importowane są głównie z Turcji i krajów Europy południowej, a w pozostałych miesiącach sprowadzane są znacznie droższe cytryny z Argentyny. W hurcie obniżyły się także ceny importowanych bananów (o 20%), pomarańcz (o 13%) oraz winogron (o 1%). Zakłady przetwórcze, z powodu małej podaży surowca, za jabłka do tłoczenia płaciły 0,79 zł/kg (trzykrotnie drożej), za śliwki do mrożenia 2,30 zł/kg (o 181%), a za aronię i maliny do przerobu odpowiednio o 21 i 1% więcej. We wrześniu 2017 r., w porównaniu z sierpniem br., ceny jabłek oferowane przez firmy eksportujące wzrosły o 13%, na rynkach hurtowych o 8%, a potaniały w spółdzielniach ogrodniczych o 5%. W zakładach przetwórczych wzrosła cena skupu jabłek (o 4%), aronii (o 4%) oraz malin (o 5%). Śliwki do mrożenia, w wyniku rosnącej podaży potaniały o 11%.

W skupie w firmach eksportujących i w spółdzielniach ogrodniczych śliwki potaniały o 15 i 11%. Na rynkach hurtowych obniżyły się ceny gruszek (o 13%), truskawek (o 9%), winogron (o 6%), cytryn (o 5%) oraz pomarańcz (o 3%). Podrożały jedynie banany (o 3%), a cena mandarynek nie zmieniła się. Średnie ceny detaliczne owoców i ich przetworów w sierpniu 2017 r., w relacji do sierpnia 2016 r., zwiększyły się o 5,3%, przy wzroście cen żywności i napojów bezalkoholowych o 4,3%. Najbardziej wzrosły ceny jabłek (o 28,8%), owoców pestkowych (o 27,1%), a także owoców jagodowych (o 12,4%). Obniżyła się cena owoców cytrusowych (o 5,6%), a także bananów (o 12,6%). Przetwory owocowe były droższe o 4,9%. Obniżyły się ceny owoców suszonych i orzechów (o 0,3%) oraz owoców mrożonych (o 1,0%). W średnich i dużych firmach produkcja pitnych soków owocowych i owocowo-warzywnych w lipcu 2017 r., w relacji do lipca 2016 r., była o 28% mniejsza. Produkcja pozostałych soków pitnych warzywnych i owocowo-warzywnych zmniejszyła się 38%, produkowanych z owoców cytrusowych o 10%, a soków pitnych z jabłek zwiększyła o 18%. Mniejsza o 73% była produkcja soków zagęszczonych, kompotów i owoców pasteryzowanych o 34%, a mrożonek o 20%. Zwiększyła się natomiast produkcja dżemów (o 44%) - czytamy w raporcie IERiGŻ.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 319) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 266)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH