Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Rynek warzyw - analiza IERiGŻ

  • Autor: www.portalspozywczy.pl/ IERiGŻ
  • Data: 30-03-2018, 12:15
Rynek warzyw - analiza IERiGŻ
fot. shutterstock

- W lutym 2018 r., w porównaniu ze styczniem 2018 r., w skupie z przeznaczeniem do konsumpcji bezpośredniej wzrosły ceny skupu pietruszki (o 10%), marchwi (o 7%), buraków ćwikłowych i kapusty białej (po 3%), a obniżyły się ceny skupu cebuli w spółdzielniach ogrodniczych i pieczarek (po 3%) - informują Tomasz Smoleński i Paweł Kraciński, eksperci IERiGŻ w raporcie.

W porównaniu ze styczniem 2018 r. w zakładach przetwórczych wzrosły ceny skupu cebuli obieranej (o 5%) i kapusty białej (o 3%), a nie uległy zmianie ceny marchwi na kostkę i buraków.

W firmach skupujących warzywa na eksport wzrosły ceny selerów (o 10%), pietruszki (o 8%), marchwi (o 4%), kapusty pekińskiej i buraków ćwikłowych (po 2%). Obniżyły się ceny kapusty białej (o 3%), a stabilne były ceny skupu cebuli, kapusty czerwonej i ziemniaków.

W porównaniu ze styczniem 2018 r. w handlu hurtowym wzrosły ceny kapusty białej (o 9%) i buraków ćwikłowych (o 1%), a obniżyły się ceny cebuli (o 7%) i marchwi (o 1%). W lutym 2018 r., w porównaniu z lutym 2017 r., w skupie do konsumpcji bezpośredniej wzrosły ceny skupu pietruszki (o 78%), buraków ćwikłowych (o 46%), marchwi (o 22%), cebuli w spółdzielniach ogrodniczych (o 20%), cebuli na targowiskach (o 16%), a obniżyły się ceny skupu kapusty białej (o 16%) i pieczarek (o 4%).

- W zakładach przetwórczych, w analogicznym porównawczym okresie czasu, ceny cebuli obieranej, kapusty białej, buraków i marchwi na kostkę wzrosły odpowiednio o 50%, 30%, 8% i 4%. Na rynkach hurtowych wyższe były ceny buraków ćwikłowych (o 32%), marchwi (o 23%), cebuli (o 9%), a obniżyła się cena kapusty białej (o 6%) - informują eksperci z IERiGŻ.

W grudniu 2017 r., w porównaniu z listopadem 2017 r., wzrosły ceny detaliczne kalafiorów (o 37%), pomidorów (o 27%), papryki (o 14%), kapusty białej (o 3%) i pieczarek (o 2%), a obniżyły się ceny buraków ćwikłowych (o 2%) oraz cebuli, marchwi, selerów i porów (po 1%). W relacji do cen detalicznych z grudnia 2016 r. wzrosły ceny: marchwi (o 22%), kapusty białej (o 16%), cebuli (o 14%), buraków ćwikłowych (o 9%), pomidorów (o 7%), selerów (o 5%), porów (o 3%) i pieczarek (o 1%), a obniżyły się ceny: kalafiorów (o 17%), papryki (o 9%) i pieczarek (o 1%).

W grudniu 2017 r., w porównaniu z grudniem 2016 r., w średnich i dużych zakładach przetwórczych wzrosła produkcja soku pomidorowego (o 39%), konserw warzywnych (o 28%), warzyw mrożonych (o 16%), a obniżyła się produkcja marynat (o 10%).

Jak informują eksperci w raporcie, eksport warzyw świeżych w grudniu 2017 r. wyniósł 25,0 tys. t, a jego wartość 27,2 mln EUR. W porównaniu z grudniem 2016 r. wolumen sprzedanych warzyw świeżych obniżył się o 24%, a jego wartość zmniejszyła się o 1%. Do spadku wolumenu eksportu przyczyniło się obniżenie sprzedaży pomidorów (o 56%), kalafiorów (o 40%), kapusty i cebuli (po 31%), marchwi (o 21%) i ogórków (o 18%).

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (10 461) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane