Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Rynek warzyw - raport IERiGŻ

  • Autor: www.portalspozywczy.pl/ IERiGŻ
  • Data: 22-06-2017, 10:51
Rynek warzyw - raport IERiGŻ
fot. shutterstock

W kwietniu 2017 r., w porównaniu z marcem br., w skupie na rynek produktów świeżych, wyższe były ceny marchwi (o 2%) i pieczarek (o 3%), a niższe ceny kapusty białej (o 2%) i buraków ćwikłowych (o 8%). Ceny skupu cebuli białej utrzymywały się na niezmienionym poziomie. W zakładach przetwórczych wzrosły ceny skupu marchwi na kostkę i buraków (po  4%), a obniżyły się ceny skupu kapusty białej (o 4%). Stabilne były ceny skupu cebuli obieranej - informują analitycy IERiGŻ.

W firmach skupujących warzywa na eksport wzrosły ceny kapusty pekińskiej (o 39%), kapusty czerwonej (o 10%), selerów (o 7%), kapusty białej i cebuli (po 13%) i marchwi (o 2%). Nie zmieniły się ceny ziemniaków, buraków ćwikłowych, pietruszki i porów. Na rynkach hurtowych obniżyły się ceny buraków ćwikłowych (o 1%), a wzrosły ceny kapusty białej (o 4%). Stabilne były ceny cebuli i marchwi - informuje IERiGŻ.

W relacji do kwietnia 2016 r. na rynku krajowym, w eksporcie i w przetwórstwie (w zależności od kierunku zagospodarowania) obniżyły się ceny buraków (o 32-46%), cebuli (o 48-55%), kapusty białej (o 41-74%) i marchwi (o 10-50%). Na rynkach hurtowych obniżyły się ceny buraków ćwikłowych (o 23%), marchwi (o 37%), cebuli (o 46%) i kapusty białej (o 55%). W marcu 2017 r., w stosunku do lutego 2017 r., obniżyły się ceny detaliczne kalafiorów (o 18%), pomidorów (o 13%), papryki i selerów (po 3%), porów (o 5%), cebuli (o 2%) oraz marchwi i kapusty białej (po 1%). Wzrosły jedynie ceny detaliczne buraków ćwikłowych (o 1%). Stabilne były ceny pieczarek. W relacji do cen detalicznych z marca 2016 r. podniosły się ceny porów (o 40%), pomidorów (o 15%) i pieczarek (o 3%), a obniżyły ceny kapusty białej (o 37%), buraków ćwikłowych (o 12%), cebuli (o 21%), selerów (o 19%), kalafiorów (o 10%), marchwi (o 29%) i papryki (o 2%). W lutym 2017 r., w stosunku do lutego 2016 r., w średnich i dużych zakładach przetwórczych mniej wyprodukowano warzyw mrożonych (o 3%), konserw warzywnych (o 15%), soku pomidorowego (o 10%) i marynat (o 22%).

Jak informują eksperci IERiGŻ eksport warzyw świeżych w lutym 2017 r. wyniósł 35,3 tys.t, a jego wartość 15,5 mln EUR. W porównaniu z lutym 2016 r. wolumen sprzedanych warzyw świe- żych wzrósł o 9%, a jego wartość obniżyła się o 2%. Do wzrostu wolumenu eksportu przyczyniło się zwiększenie sprzedaży marchwi (o 237%), kapusty (o 56%), ogórków (o 45%) i pomidorów (o 3%). W tym samym czasie wyeksportowano 53,6 tys.t przetworów warzywnych o wartości 39,7 mln EUR. W stosunku do lutego 2016 r. wolumen eksportu przetworów warzywnych spadł o 11%, a jego wartość zmniejszyła się o 7% W porównaniu z lutym 2016 r. obniżyła się sprzedaż mrożonek (o 6%), suszy (o 37%), marynat (o 20%) i kapusty kwaszonej (o 9%). W lutym 2017 r. zaimportowano 50,2 tys.t warzyw świeżych o wartości 65,3 mln EUR. W relacji do lutego 2016 r. import warzyw świeżych obniżył się o 21%, a jego wartość zwiększyła się o 16%.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (15 864) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.