Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Rynek warzyw - raport IERiGŻ

  • Autor: www.portalspozywczy.pl/ IERiGŻ
  • Data: 22-06-2017, 10:51
Rynek warzyw - raport IERiGŻ
fot. shutterstock

W kwietniu 2017 r., w porównaniu z marcem br., w skupie na rynek produktów świeżych, wyższe były ceny marchwi (o 2%) i pieczarek (o 3%), a niższe ceny kapusty białej (o 2%) i buraków ćwikłowych (o 8%). Ceny skupu cebuli białej utrzymywały się na niezmienionym poziomie. W zakładach przetwórczych wzrosły ceny skupu marchwi na kostkę i buraków (po  4%), a obniżyły się ceny skupu kapusty białej (o 4%). Stabilne były ceny skupu cebuli obieranej - informują analitycy IERiGŻ.

W firmach skupujących warzywa na eksport wzrosły ceny kapusty pekińskiej (o 39%), kapusty czerwonej (o 10%), selerów (o 7%), kapusty białej i cebuli (po 13%) i marchwi (o 2%). Nie zmieniły się ceny ziemniaków, buraków ćwikłowych, pietruszki i porów. Na rynkach hurtowych obniżyły się ceny buraków ćwikłowych (o 1%), a wzrosły ceny kapusty białej (o 4%). Stabilne były ceny cebuli i marchwi - informuje IERiGŻ.

W relacji do kwietnia 2016 r. na rynku krajowym, w eksporcie i w przetwórstwie (w zależności od kierunku zagospodarowania) obniżyły się ceny buraków (o 32-46%), cebuli (o 48-55%), kapusty białej (o 41-74%) i marchwi (o 10-50%). Na rynkach hurtowych obniżyły się ceny buraków ćwikłowych (o 23%), marchwi (o 37%), cebuli (o 46%) i kapusty białej (o 55%). W marcu 2017 r., w stosunku do lutego 2017 r., obniżyły się ceny detaliczne kalafiorów (o 18%), pomidorów (o 13%), papryki i selerów (po 3%), porów (o 5%), cebuli (o 2%) oraz marchwi i kapusty białej (po 1%). Wzrosły jedynie ceny detaliczne buraków ćwikłowych (o 1%). Stabilne były ceny pieczarek. W relacji do cen detalicznych z marca 2016 r. podniosły się ceny porów (o 40%), pomidorów (o 15%) i pieczarek (o 3%), a obniżyły ceny kapusty białej (o 37%), buraków ćwikłowych (o 12%), cebuli (o 21%), selerów (o 19%), kalafiorów (o 10%), marchwi (o 29%) i papryki (o 2%). W lutym 2017 r., w stosunku do lutego 2016 r., w średnich i dużych zakładach przetwórczych mniej wyprodukowano warzyw mrożonych (o 3%), konserw warzywnych (o 15%), soku pomidorowego (o 10%) i marynat (o 22%).

Jak informują eksperci IERiGŻ eksport warzyw świeżych w lutym 2017 r. wyniósł 35,3 tys.t, a jego wartość 15,5 mln EUR. W porównaniu z lutym 2016 r. wolumen sprzedanych warzyw świe- żych wzrósł o 9%, a jego wartość obniżyła się o 2%. Do wzrostu wolumenu eksportu przyczyniło się zwiększenie sprzedaży marchwi (o 237%), kapusty (o 56%), ogórków (o 45%) i pomidorów (o 3%). W tym samym czasie wyeksportowano 53,6 tys.t przetworów warzywnych o wartości 39,7 mln EUR. W stosunku do lutego 2016 r. wolumen eksportu przetworów warzywnych spadł o 11%, a jego wartość zmniejszyła się o 7% W porównaniu z lutym 2016 r. obniżyła się sprzedaż mrożonek (o 6%), suszy (o 37%), marynat (o 20%) i kapusty kwaszonej (o 9%). W lutym 2017 r. zaimportowano 50,2 tys.t warzyw świeżych o wartości 65,3 mln EUR. W relacji do lutego 2016 r. import warzyw świeżych obniżył się o 21%, a jego wartość zwiększyła się o 16%.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 467) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH