Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Rynek warzyw w 2016 i 2017 r. - analiza IERiGŻ

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 24-02-2017, 10:15
Rynek warzyw w 2016 i 2017 r. - analiza IERiGŻ
fot. shutterstock

W styczniu 2017 r., w porównaniu z grudniem ub.r., w skupie na rynku produktów świeżych wyższe były ceny cebuli białej (o 31 proc.), pieczarek i marchwi (po 8 proc.) oraz kapusty białej (o 7 proc.), a ceny skupu buraków ćwikłowych nie zmieniły się. W zakładach przetwórczych ceny wszystkich monitorowanych produktów nie uległy zmianie - wynika z danych IERiGŻ.

W firmach skupujących warzywa na eksport wzrosły ceny porów (o 21 proc.), kapusty pekińskiej (o 16 proc.), kapusty czerwonej (o 9 proc.), selerów (o 11 proc.), przy stabilnych cenach kapusty białej, buraków ćwikłowych i ziemniaków. Na rynkach hurtowych wzrosły ceny ogórków spod osłon (o 26 proc.) i marchwi (o 7 proc.), a obniżyły się jedynie ceny buraków ćwikłowych (o 1 proc.), cebuli (o 4 proc.) i kapusty białej (o 7 proc.).

W relacji do stycznia 2016 r., w eksporcie i w przetwórstwie (w zależności od kierunku zagospodarowania) obniżyły się ceny buraków (o 40-47 proc.), cebuli (o 43- 56 proc.), kapusty białej (o 64-68 proc.) i marchwi (o 54-55 proc.).

- Na rynkach hurtowych buraki ćwikłowe staniały o 33 proc., marchew o 45 proc., cebula o 46 proc. i kapusta biała o 68 proc. Zdrożały jedynie ogórki spod osłon (o 4 proc.). W grudniu 2016 r., w stosunku listopada 2016 r., wzrosły ceny detaliczne kalafiorów (o 52 proc.), pomidorów (o 31 proc.), papryki (o 36 proc.), porów (o 5 proc.) i selerów (o 1 proc.), a obniżyły się się ceny marchwi (o 3 proc.), kapusty białej (o 7 proc.) i buraków ćwikłowych (o 1 proc.). W relacji do cen detalicznych z grudnia 2015 r. wzrosły ceny porów (o 6 proc.), kalafiorów (o 59 proc.), pomidorów (o 15 proc.), papryki (o 16 proc.), pieczarek (2 proc.), a obniżyły się ceny kapusty białej (o 31 proc.), buraków ćwikłowych (o 11 proc.), cebuli (o 20 proc.), selerów (o 18 proc.) i marchwi (o 29 proc.). W listopadzie 2016 r., w stosunku do listopada 2015 r., w średnich i dużych zakładach przetwórczych zwiększono produkcję warzyw mrożonych (o 16 proc.), a obniżono produkcję soku pomidorowego (o 21 proc.), konserw warzywnych (o 6 proc.) i marynat (o 7 proc.) - czytamy w raporcie IERiGŻ.

Eksport warzyw świeżych w listopadzie 2016 r. wyniósł 31,4 tys. ton o wartości 15,1 mln EUR. W porównaniu z listopadem 2015 r. wolumen sprzedanych warzyw świeżych wzrósł o 2 proc., a jego wartość obniżyła się o 9 proc. Do wzrostu wolumenu eksportu przyczyniło się zmniejszenie sprzedaży marchwi (o 69 proc.) i kapusty (o 8 proc.). W tym samym czasie wyeksportowano 61,8 tys.ton przetworów warzywnych o wartości 45,6 mln EUR. W stosunku do listopada 2015 r. wolumen i wartość eksportu przetworów warzywnych zmalały o 5 proc. W porównaniu z listopadem 2015 r. mniej sprzedano za granicę konserw (o 2 proc.), marynat ( o 11 proc.) i suszy (o 17 proc.).

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 924) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH