Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Rynek zdrowej żywności za trzy lata będzie wart 700 mln zł

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 12-12-2012, 16:56
Rynek zdrowej żywności za trzy lata będzie wart 700 mln zł
W latach 2004 - 2011 sześciokrotnie wzrosła w Polsce liczba gospodarstw wytwarzających produkty ekologiczne

Lawinowo rośnie rynek zdrowej żywności w Polsce. Rocznie sprzedaż ekologicznych produktów zwiększa się o ponad 20 proc. Do 2015 roku rynek będzie wart 700 mln zł, wobec obecnych 450 mln zł.

Jak wynika z danych Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, rynek zdrowej żywności jest jednym z najszybciej rozwijających się w Polsce. Badania TNS dla Organic Farma Zdrowia wskazują, że już ponad milion Polaków (4 proc.) regularnie kupuje żywność organiczną, a 26 proc. zaopatruje się w nią nieregularnie, ale deklaruje że chce kupować ją częściej.

W latach 2004 - 2011 sześciokrotnie wzrosła w Polsce liczba gospodarstw ekologicznych. Rośnie również liczba lokalnych producentów, którzy oferują produkty wytwarzane naturalnymi, tradycyjnymi metodami, w duchu filozofii slow food.

- Coraz więcej takich producentów zgłasza się do Slow Food Polska, aby poddać weryfikacji swoje wyroby i uzyskać znak ślimaka (znak Slow Food). Wytwarzają sery z niepasteryzowanego mleka tzw. zagrodowe, pieczywo, wędliny, mięso, warzywa, piwa, nalewki i wina tradycyjnymi metodami, według receptur przekazywanych z dziada - pradziada - podkreśla Jacek Szklarek, prezes Slow Food Polska.

Na razie lista produktów rekomendowanych przez Slow Food jest krótka, bo ciężko jest spełnić restrykcyjne wymogi.

- Żywe jako pierwsze piwo w Polsce otrzymało w 2004 roku certyfikat slow food. A nie było to proste, organizacja przeprowadza dokładne testy laboratoryjne. Produkt musi być naturalny, wytwarzany tradycyjnymi metodami, bez barwników, konserwantów, ulepszaczy - mówi Andrzej Przybyło, szef Browaru Amber, członek zarządu Stowarzyszenia Regionalnych Browarów Polskich.

Co miesiąc do Slow Food Polska spływa też przynajmniej kilka zapytań z restauracji, pubów, knajp. - Dla części Polaków nieprzetworzone, naturalne jedzenie stało się stylem życia - mówi Eugeniusz Mientkiewicz, doświadczony kucharz, znany smakosz i serowar, twórca bloga kulinarnego Brzuchomoowca, członek Slow Food Polska.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 520) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH