REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Rynek żywności ekologicznej rośnie w Polsce do 30 proc. rocznie

  • Autor: Stowarzyszenie Polska Ekologia
  • Data: 28-11-2011, 14:40

Wzrost rynku żywności ekologicznej w Polsce w ostatnich kilku latach wyniósł przeciętnie 20-30 proc. rocznie. Euromonitor International szacuje, że rynek żywności ekologicznej w Polsce w 2010 r. osiągnął wielkość 300 mln zł, o 50 proc. więcej niż w roku 2009.

REKLAMA

W roku 2010 mielismy 20 528 gospodarstw Ekologicznych zajmujących 519 068 ha. Uprawy ekologiczne zajmowały 3,3 proc. powierzchni upraw w Polsce 70 proc. gospodarstw ekologicznych mają powierzchnie poniżej 20 ha

Polska eksportuje rocznie ok. 10 tys ton ekologicznych owocow i warzyw na rynki EU. Rynek żywności ekologicznej w Polsce to tylko ok. 0,25 proc. całego rynku żywnościowego.

Jeden z najważniejszych problemów w rozwoju rynku to: niska świadomość społeczeństwa - zaledwie 10 proc. konsumentów kupuje ekologiczną żywność, niskie nakłady na reklamę żywności ekologicznej.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (6)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • regionalnesmaki 30-11-2011, 08:28:
Ja się żywnością ekologiczną nie zajmuje, ale na stronę Ministerstwa Rolnictwa zaglądam często i czytałem o Zintegrowanej Żywności. Zajmuje się żywnością regionalną i tradycyjną, która w Polsce powinna dominować, jako alternatywa wobec żywności przemysłowej, a nie żywność ekologiczna.
Doskonalne się orientuje w tym, co jest popularne w Niemczech czy Hiszpanii. W jednym z ostatnich numerów tygodnika "Die Zeit" poświęconego żywności były artykuły o zmianach żywieniowych w Niemczech i tym, że "Regio ist das neue Bio", czyli żywność regionalna staje się powoli tym, czym dla Niemców dotychczas była żywność ekologiczna. Za parę lat, żywność bio w ogóle straci na znaczeniu, bo Niemcy już narzekają, że jakość stale się obniża, że to już masówka się robi.
Nie wiem dlaczego mam kogokolwiek obrażać i wyzywać, szczególnie od Żydów czy Niemców, skoro mnóstwo produktów regionalnych i tradycyjnych w Polsce, ma niemieckie lub żydowskie pochodzenie np. Cebularz Lubelski albo Ścierka Opolska. Cóż, jak widać, że omamionymi wszystkim co "hamerykańskie" nie ma co rozmawiać, bo w USA, nie ma alternatywy innej wobec żywności i przemysłowej niż Organic, w Polsce, na szczęście jest.
Proszę się nie obrażać i nie myśleć, że jestem wrogiem żywności ekologicznej, po prostu uważam, że Polska to nie Holandia czy Niemcy północne, u nas jest inna tradycja, inne rolnictwo, inne upodobania. Skoro Niemcy przestawiają się na "Regio z Bio", Anglicy na "GI zamiast Organic" to czemu głupi Polacy mają się zachłystywać tym co się nie sprawdziło.
  • organiczny 29-11-2011, 19:58:
Skoro Pan twierdzi, że Produkcja Zintegrowana to to samo co Ekologoczna to zaczy, że nie ma Pan pojęcia na temat na który się Pan wypowiada .
Trudno tez dyskutować z osobą rzucającą inwektywy wobec innych nacji chowając się za pseudonimem zamiast używając argumentów starać się przekonac ich do swoich racji .
Rolnictwo ekologiczne znakomicie rozwija się także na południu Europy . Sam znam kilku Hiszpanów, którzy zrezygnowali z konwencjonalnych upraw na rzecz Organic.
Pańska teza , że inicjatywy ekologiczne chcą zniszczyć polskie ronlictwo i polskość jest tak absurdalna, że trudno z nią dyskutować .
Nie zdziewię się teraz gdy uzna mnie Pan za Żyda, masona czy Niemca albo innego wroga Polski bo popieram żywność ekologiczną a siebie wykreuje Pan na jedynego prawdziwego patryjotę bo lubi Pan smacznie i dobrze zjeść .
Już sam fakt , że Brytyjczyków stawia Pan za wzór dobrego smaku kulinarnego dyskredytuje przykłady jakie Pan przytacza .
Pomimo to polecam Panu książkę ( jeżeli to nie jest zbyt duży wysiłek intelektualny ) sir Julian Rose "Zmieniając kurs na życie" właśnie Anglika, który dostrzegł piękno polskiej wsi , tej naprawdę tradycyjnej czyli ekologicznej a nie współczesnej stosującej nawozy i pestycydy !
  • regionalnesmaki 29-11-2011, 12:27:
Jeśli stosuje Pan Zintegrowaną Produkcję to podlega Pan tym samym rygorom i zaletom co i rolnik ekologiczny. Zintegrowana Produkcja=Rolnictwo Ekologiczne. Jeśli te sklepy nie chca przyjmować od Pana produktów wytwarzanych wg. standardów Zintegrowanej Produkcji, to znaczy że prowadzą je debile i oszuści, mamiący ludzi chłamem, a nie prawdziwą żywnością ekologiczną.
Moim zdaniem, rolnictwo i żywność ekologiczna się w Polsce nie przyjmie, na pewno nie tak jak w RFN, Holandii czy Szwecji, bo my mamy inną tradycję, inne rolnictwo i inne upodobania. Właśnie dlatego, nie popieram inicjatyw ekologicznych, ponieważ chcą one ZNISZCZYĆ POLSKIE ROLNICTWO I POLSKOŚĆ. Chcą z nas zrobić małpy niemiecko-podobne czy holendersko-podobne.
A ja chcę "małpować" Francuzów, Włochów, Hiszpanów, Szwajcarów, Greków, Chińczyków czy Argentyńczyków, dla których jedzenie to przyjemność, a nie przymus. Polak lubiał, lubi i zawsze będzie lubiał dobrze I SMACZNIE zjeść. Nic nie przeszkadza, aby jadł zdrowo, bo EKO NIE ZNACZY ZDROWE. To jest "pic na wodę" i tani chwyt marketingowy, nic więcej. Zrozumieli to Brytyjczycy, którzy odwrócili się od Organic i przeszli do obozu "południowego" (regionalnego), za co im chwała.

Zobacz wszystkie komentarze (6)

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (26 526) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH