Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Sandomierscy sadownicy będą produkować naturalny sok jabłkowy

  • Autor: PAP
  • Data: 01-10-2012, 20:13

75 tys. litrów naturalnego soku jabłkowego bez cukru i konserwantów będą wytwarzać dziennie rolnicy z Grupy Producentów Rolnych Sad Sandomierski. Produktem jest już zainteresowany rosyjski rynek.

Produkcja naturalnego soku - jak z domowej sokowirówki - to pomysł 30 rolników z Grupy Producentów Rolnych Sad Sandomierski. Wspólnie mają około 100 hektarów sadów. Wybudowali halę i kupili linię produkcyjną za 12 mln złotych dzięki wsparciu z Unii Europejskiej.

"W naszym rejonie problemem jest sprzedaż dobrych jakościowo, ale małych jabłek o średnicy do 5-6 cm. Rolnicy muszą odstawiać je na skup w cenie spadów, w tym roku za kilka groszy za kilogram. Wymyśliliśmy, że sami będziemy je przetwarzać w zdrowy sok, bez dodatku konserwantów, wody i cukru. Po rozwinięciu produkcji będziemy także skupować takie owoce u innych sadowników" - poinformował w poniedziałek PAP prezes Grupy Producentów Rolnych Sad Sandomierski z Sandomierza Wojciech Borzęcki.

Na linii produkcyjnej przebrane, umyte i zmielone owoce przechodzą przez prasę taśmową, która wyciska z nich sok. Po pasteryzacji jest on ciśnieniowo wtłaczany do specjalnych worków z folii spożywczej, z których usuwane jest powietrze. Taki worek jest później pakowany do kartonu.

"Dzięki temu opakowaniu naturalny sok zachowuje świeżość przez co najmniej sześć miesięcy bez konserwantów. Po otwarciu można bezpiecznie przechowywać go przez dwa tygodnie, co sprawdziliśmy już na partii próbnej zrobionej przez producenta linii" - zapewnił Borzęcki.

W Sandomierzu na początek na jednej zmianie będzie wyciskanych 75 tys. litrów soku. Maszyny są w stanie przetworzyć do 6 ton owoców na godzinę, a na wyprodukowanie 3 litrów soku - w opakowaniach o takiej pojemności będzie sprzedawany - potrzeba 5 kilogramów jabłek.

Cena za karton będzie wynosić około 18 złotych. Nie jest niska, ale producenci liczą na zainteresowanie konsumentów zdrową żywnością. Wtedy produkcję soku będzie można zwiększyć.

"Jesteśmy już po rozmowach w Rosji, gdzie polskie produkty są wysoko oceniane. Importer zasugerował, żeby nazwę +sandomierski sok+, której chcemy używać w kraju, zmienić na ten rynek na +sok z Polski+. Prowadzimy także rozmowy z sieciami handlowymi" - dodał Borzęcki.

W województwie świętokrzyskim produkowane jest co czwarte jabłko w Polsce. W samym tylko powiecie sandomierskim jest około 12 tys. hektarów sadów jabłkowych. Działa tam dziewięć sadowniczych grup producenckich.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Poinformowany 02-10-2012, 10:58:
Zgodnie z prawem do żadnego soku nie wolno dodawać konserwantów i barwników. Nie wolno też rozcieńczać soku wodą. Jeśli sok produkuje się z soku zagęszczczonego, to dodaje się dokładnie tyle wody ile wcześniej się jej odebrało w procesie zagęszczania. Soki bezpośrednie produkuje się bezpośrednio z wyciśniętego soku z pominięciem procesu zagęszczania i czasami magazynowania soku surowego.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 444) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH