Sanepid: Polskie truskawki są bezpieczne i zdrowe!
Niedawne doniesienia serwisu Wirtualna Polska na temat obecności pestycydów w polskich truskawkach wywołały burzę. Redakcja portalu postanowiła więc wyjaśnić wszelkie wątpliwości i zrobiła własne badania. Okazało się, że środki ochrony roślin są używane są zgodnie z obowiązującymi normami - czytamy na WP.

Badania truskawek z Polski i Hiszpanii przeprowadzone w laboratorium Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Warszawie wykazały, że przy uprawie polskich i hiszpańskich owoców stosowane były środki ochrony roślin. Nie ma jednak wątpliwości, że używane są zgodnie z obowiązującymi normami.
Wszystkie stwierdzone substancje są na granicy wykrywalności, czyli było ich w przebadanych owocach bardzo mało. Ich wartość była kilka, a nawet kilkaset razy niższa od dopuszczalnego poziomu. Polskie i hiszpańskie truskawki są więc uprawiane zgodne z unijnymi normami i - zdaniem ekspertów - absolutnie nie mają wpływu na zdrowie konsumenta.
Skąd zatem poprzednie doniesienia? Jak tłumaczy redakcja Wirtualnej Polski, w tekście traktującym o nafaszerowanych chemią truskawkach przytoczono wyniki amerykańskich badań. Wynika z nich, że truskawki są najbardziej zanieczyszczonymi owocami.
Po tej publikacji Związek Sadowników RP wydał oświadczenie, w którym zdecydowanie stanął w obronie polskich rolników i metod stosowanych przez nich w uprawie truskawek.
Więcej w serwisie Wirtualna Polska.
