Sanepid skontrolował plantacje czarnych porzeczek pod kątem bezpieczeństwa żywności

Krajowe Stowarzyszenie Plantatorów Czarnych Porzeczek poinformowało, że w tegorocznym sezonie w gospodarstwach wielu członków, inspektorzy Sanepidu przeprowadzali drobiazgowe kontrole dotyczące dostosowania gospodarstw do wymogów bezpieczeństwa żywności na etapie produkcji podstawowej, zbioru, przechowywania i transportu owoców. Według przedstawicieli KSPCP odbiorcy owoców od producentów, w ramach dostaw bezpośrednich, nie będą miały prawa podpisywania umów z tymi dostawcami, którzy nie dopełnią obowiązku rejestracji swoich gospodarstw.
POWIĄZANE TEMATY
- Ukraiński przedsiębiorca: Polski rząd nie zajmuje się efektywną promocją żywności by zwiększyć dochody z eksportu!
- Browar Stu Mostów stworzył piwo we współpracy z producentami czarnej porzeczki
- Rozpoczął się sezon na czarne porzeczki. Kosztują 8-10 zł/kg
- Rozpoczął się skup czarnej porzeczki. Plantatorzy niezadowoleni z cen
Jak informuje KSPCP, rejestracja jest obowiązkowa w zakresie dostaw bezpośrednich, obejmujących produkcję pierwotną, zbiory i transport w obrębie gospodarstwa. Produkcja pierwotna oznacza uprawę produktów roślinnych m.in. owoców i warzyw oraz ich przechowywanie i transport. Za brak dokonania rejestracji, o której mowa wnioskodawca przewidział kary w wysokości do 5 tys. zł (nie mniej niż 1 tys.zł) , które nakładać ma Państwowa Inspekcja Sanitarna.
Niektóre zakłady przetwórcze wystosowały już w 2014 r. pisma do swoich dostawców z informacją o odmowie przyjęcia owoców od producentów, którzy nie przedstawią potwierdzonej rejestracji swojego gospodarstwa i rodzaju produkowanych owoców w Sanepidzie.
Według przedstawicieli KSPCP, wszystko wskazuje na to, że w myśl przepisów cytowanych powyżej aktów prawnych odbiorcy owoców od producentów w ramach dostaw bezpośrednich nie będą miały prawa podpisywania kontraktów z tymi dostawcami, którzy obowiązku rejestracji swoich gospodarstw nie dopełnią.
Krajowe Stowarzyszenie Czarnej Porzeczki apeluje o niezwłoczne rozpoczęcie prac związanych z przygotowaniem do sprostania obowiązującym wymogom w tym zakresie.
- Jednocześnie w obliczu nieuniknionych znacznych kosztów z tym związanych w większości gospodarstw zajmujących się uprawą porzeczki, apelujemy również o odmowę podpisywania proponowanych umów okresowych, na dostawę owoców do przemysły przetwórczego poniżej wartości 1,80 zł za 1 kg owoców porzeczki czarnej – apelują przedstawiciele KSPCP.


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
KOMENTARZE: (1)
Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!
Zobacz wszystkie komentarze (1)