REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Sekretarz generalny Polbisco: Ceny cukru utrzymają się na wysokim poziomie

  • Autor: www.portalspozywczy.pl, PB
  • Data: 11-03-2012, 14:05
Sekretarz generalny Polbisco: Ceny cukru utrzymają się na wysokim poziomie
Na zdj. Marek Przeździak, fot. zelaznastudio.pl

Obecne ceny cukru wynoszące około 4 zł za kilogram najprawdopodobniej będą utrzymywać się na takim poziomie, a nawet mogą jeszcze wzrosnąć - uważa Marek Przeździak, sekretarz generalny Stowarzyszenia Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych Polbisco. Jego zdaniem, ceny tego surowca mogłyby spaść jedynie w przypadku uwolnienia pozakwotowego cukru na rynek lub obniżenia ceł.

REKLAMA

Czy można pokusić się o prognozy cen cukru w tym roku?

Cena, jaką nam proponują w UE jako odbiorcom przemysłowym to 800 zł euro za tonę. Myślę, że cena detaliczna będzie jeszcze wyższa jak doliczymy marże, składowanie, pakowanie.

Moim zdaniem, dzisiejszy poziom cenowy, czyli powyżej 4 zł za kilogram, będzie co najmniej utrzymany, a być może jeszcze wzrośnie. Póki co nie ma żadnych czynników, które mogłyby spowodować, by cena spadła. Wpływ na to mogłoby mieć po pierwsze uwolnienie większej ilości pozakwotowego cukru na rynek, a po drugie zniesienie lub radykalne zmniejszenie cła.

Według naszych postulatów, rozsądny poziom cen cukru to 500-600 euro za tonę. Tymczasem same cło na cukier importowany do UE wynosi ponad 400 euro za tonę. Wystarczyłoby wprowadzić mechanizm, że jeśli cena na naszym rynku przekroczy poziom 600 euro za tonę, jest możliwość importu, ale tak, by cena cukru plus cła nie przekraczała 600 euro. To byłby wentyl bezpieczeństwa, którego w tej chwili nie ma.

Skąd tak wysoka cena 800 euro za tonę cukru?

Jest to efekt niedoboru cukru na rynku. Cukrownie doskonale wiedzą, jaki poziom przetwórstwo i konsumenci są w stanie wytrzymać. Nie ma żadnego uzasadnienia dla takiej ceny z kosztów produkcji cukru.

Przypomnę, że reforma rynku cukru zakładała, iż w 2012 roku cena cukru wyniesie 404 euro za tonę. Myślę, że od tamtej pory zmieniły się koszty produkcji, nastąpił np. wzrost cen energii i te 400 euro, które było przyjęte w 2006 roku dzisiaj jest już zbyt optymistyczne. Ale w dalszym ciągu nie ma żadnego uzasadnienia, by rzeczywista cena była dwukrotnie wyższa. Moim zdaniem cukrownie bezlitośnie wykorzystują sytuację monopolisty i blokadę rynku unijnego poprzez wysokie cła, które nie pozwalają importować poniżej określonego poziomu.

My nie chcemy walczyć z przemysłem cukrowniczym, jesteśmy na nich skazani, chcemy tylko zdrowych, rynkowych zasad. Nie ma powodu, dla którego ta branża miałaby być chroniona, skoro wszystkie inne ponoszą ryzyko.

Przeczytaj także:

Sekretarz generalny Polbisco: Zbyt drogi cukier może wywołać upadłości małych firm cukierniczych

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 247) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH