Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Sekretarz KUPS: Znaczenie rynku przetworów owocowo-warzywnych będzie rosnąć

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 14-06-2016, 11:39
Sekretarz KUPS: Znaczenie rynku przetworów owocowo-warzywnych będzie rosnąć
fot. shutterstock

O potencjale rozwoju rynku przetworów owocowo-warzywnych, o programie rodzina 500 plus oraz modzie na zdrowe odżywianie Polaków www.portalspozywczy.pl rozmawia z Barbarą Groele, sekretarz generalną Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków.

Jaki jest potencjał rozwoju rynku przetworów owocowo-warzywnych w naszym kraju?  

Wartość produkcji sprzedanej średnich i dużych firm przetwarzających owoce i warzywa, wg danych GUS wyniosła w 2014 roku 7,4 mld złotych i to bez produkcji soków, w tym zagęszczonych, dla których wartość produkcji wyniosła 3,3 mld złotych. Dodatkowo do tego należy dodać jeszcze coraz powszechniejszą produkcję przetworów owocowo – warzywnych w małych, często rodzinnych gospodarstwach. Obserwujemy modę na spożywanie przetworów z „domowej spiżarni”, wg dawnych receptur naszych mam i babć. Dodatkowo eksperci żywieniowi, w tym rodzimy Instytut Żywności i Żywienia zaleca spożywanie jak największej ilości owoców i warzyw pod różnymi postaciami, a tutaj przetwory owocowo – warzywne, w tym soki znakomicie się wpisują. Dlatego prognozuję wzrost znaczenia tego rynku. 

Czy Pani zdaniem program rodzina 500 plus oraz Plan Morawieckiego będą miały wpływ na wzrost wydatków Polaków na soki, nektary, owoce, warzywa i przetwory owocowo-warzywne?

Zwykle, kiedy mamy więcej pieniędzy w portfelu, chcemy spróbować nowych rzeczy, na które wcześniej nie było nas stać. Dlatego sądzę, że początkowo może nastąpić wzrost spożycia owoców czy warzyw egzotycznych, których smaków do tej pory nie znaliśmy, bo były po prostu za drogie, by przewidzieć je w domowym budżecie. Jednak myślę, że nadal będziemy wierni naszym tradycyjnym gustom. Skoro do tej pory lubiliśmy bardzo np. sok jabłkowy czy jedzenie marchewek, to raczej nie zrezygnujemy z tych produktów zupełnie. Po prostu, obok nich pojawią się nowe smaki. Poza tym, wydatków w domowym budżecie jest zawsze mnóstwo i wzrost przychodów oznacza raczej dla polskich rodzin możliwość realizacji bieżących potrzeb w różnych obszarach, nie tylko przez zakup warzyw i owoców oraz ich przetworów. Zwłaszcza, że jak pokazało ostatnie badanie przeprowadzone wśród matek aż 46 proc. z nich nie uznaje tych produktów za podstawę diety, mimo, że znają zalecenia ekspertów z Instytutu Żywności i Żywienia w tym zakresie (deklaruje tak 68 pro. badanych mam). Jest to niepokojące, bo przecież warzywa, owoce i soki to, zgodnie z najnowszą piramidą Zdrowego Żywienia Instytutu Żywności i Żywienia z 2016 roku podstawa tego, by cieszyć się dobrym zdrowiem, i aby przyszłe pokolenia nie borykały się z chorobami dietozależnymi, takimi jak np. otyłość czy choroby układu krążenia. W tym względzie, czyli zmiany nawyków żywieniowych rodzin, mamy jeszcze dużo do zrobienia.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 381) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH