Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Sektor mrożonych owoców i warzyw to silna gałąź polskiej branży rolno-spożywczej

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 01-06-2016, 12:28
Sektor mrożonych owoców i warzyw to silna gałąź polskiej branży rolno-spożywczej
fot. materiały prasowe

Zdaniem ekspertów rosnąca świadomość konsumentów w zakresie zdrowego odżywiania wpływa pozytywnie na spożycie warzyw i owoców. Najwięcej spożywamy ich w postaci świeżej, ale to kategoria mrożonych warzyw w ostatnich latach przeszła imponujący rozwój: w latach 2005-2014 zwiększyła się o 47 proc. i osiągnęła aż 652 tys. ton. Jak wskazują ostatnie badania sektora detalicznego, w latach 2014-15 rynek mrożonek wzrósł o 12 proc.

Wkrótce rusza w Polsce sezon na brokuły. To nie tylko czas prawdziwej kulinarnej uczty dla miłośników tego warzywa, ale także najlepszy moment dla przetwórców na mrożenie brokułów, które w tym czasie charakteryzują się najwyższą jakością - zapewniają eksperci ze Stowarzyszenia Promocji Brokuła.

Wśród konsumentów wciąż pokutuje wiele mitów na temat mrożonych owoców i warzyw. Jeden z nich dotyczy niskiej jakości warzyw, które poddawane są mrożeniu. Panuje również błędne przekonanie o obniżonej wartości odżywczej i walorach estetycznych mrożonek. Nic bardziej mylnego – przekonują producenci i przetwórcy warzyw.

- Mrożenie jest idealnym sposobem przechowywania żywności. Dzięki tak zwanemu szokowemu mrożeniu ubytek witamin jest niewielki w porównaniu z innymi sposobami konserwowania żywności. Ten proces nie odbiera produktom wartości odżywczych. Co więcej, poza sezonem mrożone owoce i warzywa są nawet lepsze niż te w świeżej postaci - przekonuje członek Stowarzyszenia Promocji Brokuła Barbara Niedzwiecka, pełnomocnik zarządu firmy Pinguin Foods Polska sp. z o.o.

Według specjalistów do spraw żywienia mrożone owoce i warzywa zachowują większość witamin i składników mineralnych. Śmiało można powiedzieć, że mrożonki są zdrowe i wartościowe.

Produkowane w Polsce mrożone brokuły i pozostałe warzywa oraz owoce przechodzą przez bardzo krótką drogę z pola na stół. Uprawy zlokalizowane są w pobliżu mroźni, co maksymalnie skraca czas dostarczenia idealnie dojrzałych surowców do zakładu. To gwarantuje jakość produktu końcowego.

- Proces mrożenia brokułów rozpoczyna się od przyjęcia surowca przygotowanego do produkcji w formie różyczek o wielkości 2-6 cm (według wymagań jakościowych przetwórni). Następnym etapem jest mycie, sortowanie i blanszowanie. Proces blanszowania polegający na krótkotrwałym sparzeniu warzyw w temperaturze 85-100 C, który poprzedza mrożenie sprawia, że owoce i warzywa nie tracą wyjściowego koloru i aromatu. Kolejnym etapem jest schładzanie surowca i głębokie, szybkie zamrażanie w specjalnym tunelu zamrażalniczym w strumieniu bardzo zimnego powietrza. Dzięki temu, że brokuły są zamrażane niemalże w locie, nie sklejają się ze sobą i zachowują swój naturalny wygląd i właściwości odżywcze. Po etapie mrożenia brokuły są w miarę zapotrzebowania kalibrowane, sortowane i pakowane w różnego rodzaju opakowania, a następnie magazynowane w temperaturze poniżej -21 C – wyjaśnia Barbara Niedzwiecka.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 973) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH