Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Owoce i warzywa

Składnik kiełków brokułów może pomóc schizofrenikom

Zawarty w kiełkach brokułów sulforafan może przywrócić zaburzoną w schizofrenii równowagę chemiczną mózgu – informuje pismo „JAMA Psychiatry”.

Składnik kiełków brokułów może pomóc schizofrenikom
fot. materiały prasowe

Według danych World Health Organization schizofrenią dotkniętych jest około 21 milionów ludzi na całym świecie. Choroba charakteryzuje się halucynacjami, urojeniami i zaburzeniami myślenia, odczuwania, zachowania, percepcji i mówienia. Stosowane w leczeniu schizofrenii leki nie są w pełni skuteczne u wszystkich pacjentów i mogą powodować niepożądane skutki uboczne, w tym problemy metaboliczne zwiększające ryzyko sercowo-naczyniowe, mimowolne ruchy, niepokój i sztywność.

Naukowcy z Johns Hopkins University School of Medicine w Baltimore przeprowadzili serię badań na zwierzętach i ludziach, by lepiej poznać zaburzenia równowagi chemicznej związane ze schizofrenią. Chodzi zwłaszcza o poziom glutaminianu. Jak się okazało, poziom ten można zoptymalizować dzięki sulforafanowi, związkowi pochodzącemu z kiełków brokułów.

Badano różnice w metabolizmie mózgu pomiędzy osobami ze schizofrenią a zdrową grupą kontrolną. W badaniu wzięło udział 81 osób z Johns Hopkins Schizophrenia Center, które rekrutowano w ciągu 24 miesięcy od pierwszego epizodu psychozy (może on być charakterystycznym objawem schizofrenii). Grupę kontrolną stanowiło 91 zdrowych osób. Uczestnicy mieli średnio 22 lata, a mężczyźni stanowili 58 proc.

Mózgi pacjentów były badane za pomocą potężnego magnesu. Porównano pięć regionów mózgu osób z psychozą i bez niej. Analiza komputerowa danych uzyskanych dzięki spektroskopii rezonansu magnetycznego (MRS) pozwoliła zidentyfikować poszczególne metabolity chemiczne i zmierzyć ich ilość.

U osób z psychozą poziom glutaminianu był średnio o 4 proc. niższy w korze przedniej części zakrętu obręczy w porównaniu z osobami zdrowymi. Glutaminian jest znany ze swojej roli w przesyłaniu wiadomości pomiędzy komórkami mózgu i powiązany z depresją i schizofrenią. Ponadto naukowcy odkryli znaczącą (o 3 proc.) redukcję poziomu glutationu w przedniej korze zakrętu obręczy i o 8 proc. we wzgórzu. Glutation składa się z trzech mniejszych cząsteczek, a jedną z nich jest glutaminian.

Sulforafan to związek występujący w wielu warzywach krzyżowych. Wiadomo, że włącza gen, który wytwarza więcej enzymu, który łącząc glutaminian z inną cząsteczką wytwarza glutation.

więcej informacji:

brokuły RSS ALERT    /    kiełki RSS ALERT    /    schizofrenia RSS ALERT    /    choroby RSS ALERT    /    zdrowie RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.227.233.6
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.