Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Służby sanitarne przeprowadziły 5,4 tys. kontroli w punktach sprzedaży i zbiorowego żywienia

  • Autor: PAP
  • Data: 09-06-2011, 10:17

Bakteria E.coli, która wywołuje zakażenia w Niemczech, jest wyjątkowo zajadliwa; wielu chorych w krótkim czasie zapadło na ciężkie powikłania - podkreślał w czwartek w Sejmie Główny Inspektor Sanitarny Przemysław Biliński, odpowiadając na pytania posłów w tej sprawie.

Jak mówił, zakażenie groźnym szczepem E.coli objawia się m.in. silnymi bólami brzucha i krwotoczną biegunką. U jednej trzeciej zakażonych występują ciężkie powikłania w postaci zespołu hemolityczno-mocznicowego (HUS). Tacy chorzy muszą być m.in. dializowani.

Szef GIS przypomniał, że do tej pory w Polsce potwierdzono dwa przypadki zakażenia bakterią E.coli, o takim samym serotypie jak ta, która wywołuje zakażenia w Niemczech. Trwają badania próbek pobranych od kilkunastu osób objętych nadzorem epidemiologicznym.

Biliński zapewnił, że państwowa inspekcja sanitarna jest przygotowana na ewentualne rozprzestrzenianie się zakażeń E.coli i na bieżąco monitoruje sytuację epidemiologiczną w Polsce. Stacje sanepidu pracują w stanie podwyższonej gotowości. Biliński dodał, że GIS jest w stałym kontakcie z berlińskim Instytutem im. Roberta Kocha.

Szef GIS poinformował, że w ostatnich dniach służby sanitarne przeprowadziły 5,4 tys. kontroli w supermarketach, na targowiskach, punktach sprzedaży i zbiorowego żywienia. Inspektorzy pobrali 482 próbki warzyw i owoców, w tym z Niemiec i Hiszpanii. Do tej pory przebadano 338 próbek, nie stwierdzono zagrożeń dla zdrowia.

Biliński poinformował, że z niemieckich danych wynika, iż zakażonych bakterią E.coli w tym kraju jest 1959 osób, w tym 698 ma ciężkie powikłania w postaci zespołu hemolityczno-mocznicowego (HUS). Odnotowano 24 zgony z powodu zakażenia.

Zgodnie z zaleceniami GIS, osoby przyjeżdżające z Niemiec, u których w ciągu 14 dni od ostatniego dnia pobytu w tym kraju wystąpiła biegunka, powinny niezwłocznie zgłosić się do lekarza pierwszego kontaktu lub na izbę przyjęć oddziału zakaźnego.

Zakażenie może przenosić się przez skażoną wodę, świeże warzywa, surowe mleko, sery z niepasteryzowanego mleka, bliski kontakt z osobą zakażoną (np. w domu), w wyniku zaniedbań higienicznych, a także poprzez kontakt z zakażonymi zwierzętami.

GIS przypomina o konieczności zachowania zasad higieny podczas przygotowywania żywności, w szczególności dokładnego mycia, płukania świeżych owoców i warzyw, częstego mycia rąk oraz zachowania higieny osobistej. Do zabicia prawie wszystkich niebezpiecznych mikroorganizmów (także Escherichia coli) prowadzi również właściwa obróbka termiczna żywności - bakterie giną w temperaturze 70 st. C.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 138) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH