Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Spada eksport chińskiego koncentratu jabłkowego

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 02-02-2009, 11:41
Spada eksport chińskiego koncentratu jabłkowego

Ubiegły rok to bardzo niekorzystny okres dla chińskich eksporterów koncentratu soku jabłkowego. Przede wszystkim z uwagi na silną nadpodaż tego produktu na światowym rynku w minionym roku Chiny zmniejszyły dostawy koncentratu jabłkowego o nawet 40 proc. - informuje FAMMU/FAPA na podstawie Foodnews.

W okresie do stycznia do końca listopada 2008 roku kraj ten wyeksportował w sumie 633,6 tys. ton wobec 913,0 tys. ton w analogicznym okresie poprzedniego roku. Najwięcej chińskiego koncentratu zaimportowały Stany Zjednoczone - 306,1 tys. ton oraz Japonia - 63,5 tys. ton.

Kolejne miejsce zajęła Holandia z wynikiem 50,4 tys. ton, Rosja - 42,8 tys. ton, Niemcy - 37,1 tys. ton, a także Australia i Kanada - ponad 28,0 tys. ton.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH