Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Spada eksport zagęszczonego soku jabłkowego

  • Autor: BGŻ BNP Paribas
  • Data: 23-03-2016, 15:51
Spada eksport zagęszczonego soku jabłkowego
fot. shutterstock

- Dostępne dane handlowe za pierwsze cztery miesiące bieżącego sezonu 2015/16 (sierpień-grudzień 2015 r.) wskazują na wyraźny spadek eksportu koncentratu jabłkowego z Polski w porównaniu do tego samego okresu w 2014 r. - mówi Anna Kitala, ekspert ds. analiz rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas.

Z informacji opublikowanych przez Foodnews wynika, że w analizowanych miesiącach eksport polskiego soku wyniósł 89,7 tys. t i był o 25 proc. niższy niż przed rokiem (o 30,3 tys. t).

Kitala przypomina, że w grudniu ub.r. za granicę trafiło 17,7 tys. t  koncentratu, czyli o 38 proc. mniej (o 11 tys. t) niż w grudniu 2014 r., m.in. za sprawą istotnej obniżki sprzedaży do Ameryki Północne. Do Stanów Zjednoczonych wysłano jedynie 9 ton soku jabłkowego z Polski wobec  5,4 tys. t rok wcześniej. Całkowicie zostały wstrzymane obroty z Kanadą, gdzie w grudniu 2014 r. trafiło 500 t soku.

- Znacznie mniej koncentratu z Polski zakupiły także kraje unijne.  Niemcy zaimportowały  10,3 tys. t, czyli mniej o 25 proc. r/r, Wielka Brytania 2,0 tys. t (spadek o 11 proc. r/r), Holandia 1,3 tys. t (spadek o 13 proc. r/r), a Austria 0,6 tys. t (spadek o 67 proc. r/r) - przypomina ekspert.

Analityczka zwraca uwagę, że Rosja wyraźnie zwiększyła swoje zapotrzebowanie na koncentrat z Polski. W grudniu ub.r. nasz wschodni sąsiad zaimportował 1,3 tys. t soku jabłkowego z Polski wobec blisko 1,0 tys. t rok wcześniej i 1 t w grudniu 2013 r.

Eksperci Foodnews zwracają uwagę, że jeśli utrzyma się dotychczasowe niskie tempo eksportu zagęszczonego soku jabłkowego z Polski, całkowita jego sprzedaż w bieżącym sezonie może wynieść ok. 235 tys. t. Uwzględniając wysokie zapasy początkowe, jak również wysoką produkcję, zbliżoną do sezonu poprzedniego (IERiGŻ - w grudniu 2015 r. w ''Rynku owoców i warzyw'' szacował, że może ona wynieść 310 tys. t, czyli tyle samo co w sezonie 2014/15), zapasy na koniec bieżącego sezonu także mogą być wysokie.

Przypomnijmy, że Polska należy do największych światowych producentów zagęszczonego soku jabłkowego. W ostatnich latach udział eksportu w produkcji kształtował się na poziomie ok. 85-95 proc.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 983) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 268)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH