Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Spada produkcja mrożonych warzyw. Eksport rośnie

  • Autor: Mariusz Dziwulski, ekspert ds. analiz rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas
  • Data: 23-08-2016, 16:50
Spada produkcja mrożonych warzyw. Eksport rośnie
Fot. Shutterstock

Produkcja mrożonych warzyw w sezonie 2015/2016 wg danych GUS w zakładach zatrudniających 50 osób i więcej wyniosła 571 tys. t wobec 586 tys. t sezon wcześniej (-2,6 proc. ). Przyczyną spadku była znacznie niższa dostępność surowców na rynku krajowym, choć w stosunku do spadku produkcji warzyw świeżych, obniżka produkcji mrożonek była relatywnie niska. Wg GUS w 2015 r. zbiory warzyw gruntowych w Polsce ukształtowały się na poziomie niespełna 3,8 mln t - o 18 proc. niższym r/r - informuje Mariusz Dziwulski, ekspert ds. analiz rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas.

Dziwulski podkreśla, że mimo spadku produkcji, w sezonie poprzednim wzrósł eksport mrożonych warzyw (CN 0710) z Polski. Według danych Eurostat w pierwszych 11 miesiącach sezonu 2015/2016 (lipiec 2015-maj 2016) ich sprzedaż zagraniczna wyniosła 407 tys. t i była o 7 proc. wyższa niż przed rokiem. Warto jednak zauważyć, że był to efekt silnej dynamiki sprzedaży w III kw. 2015 r. (+27 proc. ).

Od początku 2016 r. braki w podaży mrożonek były coraz bardziej widoczne, a dynamika sprzedaży warzyw mrożonych wyraźnie wyhamowała. Z danych statystyki unijnej wynika, że w pierwszych pięciu miesiącach 2016 r. wyeksportowano z Polski 188 tys. t mrożonych warzyw - o 4 proc. mniej niż przed rokiem. 

- Rynek mrożonych warzyw wciąż znajduje się pod wpływem ograniczeń handlowych ze strony Rosji. Wolumen wywozu mrożonych warzyw w analizowanym okresie poprzedniego sezonu był jednocześnie o blisko 3 i 8 proc. niższy niż odpowiednio dwa i trzy sezony wcześniej, z czego na rynki pozaunijne wysłano odpowiednio o 25 i 17 proc. mrożonek mniej - podaje ekspert BGŻ BNP Paribas.

Jak dodaje, podobnie jak w przypadku wielu produktów sektora owocowo-warzywnego, spadek dostaw do Rosji kompensowany był silnym wzrostem sprzedaży na Białoruś - wzrost o 38 proc. do 55,3 tys. t. Wśród zmian w strukturze eksportu warto jednak zwrócić uwagę na szczególnie wysoką dynamikę wzrostu sprzedaży mrożonych warzyw do USA (+53 proc. do 12 tys. t) oraz Arabii Saudyjskiej (o 170 proc. do 6,9 tys. t).

Udział Stanów Zjednoczonych w strukturze polskiego eksportu mrożonych warzyw w ostatnich 5 latach silnie wzrastał, a w ostatnim sezonie stały się one jednym z czołowych odbiorców (ósme miejsce) mrożonych warzyw z Polski. Czynnikiem wspierającym sprzedaż na rynek Ameryki Północnej był korzystny dla eksporterów, kurs dolara wobec euro.

- Mniejsza produkcja i wyższe koszty surowca przyczyniły się do wzrostu cen wielu gatunków mrożonych warzyw w poprzednim sezonie. Wskutek tego wartość ich sprzedaży zagranicznej w sezonie 2015/2016 (dane dla 11 miesięcy sezonu) zwiększyła się o blisko 8 proc. do 227 mln euro - podaje Mariusz Dziwulski, ekspert ds. analiz rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 973) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH