Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Spadek produkcji i możliwy wzrost cen warzyw gruntowych w 2013 roku

  • Autor: BGŻ
  • Data: 23-07-2013, 10:30
Spadek produkcji i możliwy wzrost cen warzyw gruntowych w 2013 roku
Spadek produkcji i możliwy wzrost cen warzyw gruntowych w 2013 roku

Zgodnie z prognozami IERiGŻ-PIB w 2013 roku (Rynek owoców i warzyw - stan i perspektywy, czerwiec 2013 r.), krajowe zbiory warzyw gruntowych zmniejszą się w stosunku do 2012 roku i wyniosą 4,46 mln t (- 2,2 proc.) - informują analitycy BGŻ.

Będzie to skutkiem przede wszystkim spadku plonowania warzyw wynikającego z opóźnień w tegorocznych siewach i podtopień plantacji wiosną. Instytut szacuje bowiem, że w 2013 roku nieznacznie zwiększyła się powierzchnia uprawy warzyw gruntowych. Było to konsekwencją wzrostu cen tych produktów w sezonie 2012/2013. Areał zasiewów wyniósł 178 tys. ha i był o 1,8% wyższy niż rok wcześniej. Oceniono, że w największym stopniu wzrosła powierzchnia cebuli, o 4% do 26 tys. ha.

Przeciętna cena cebuli białej w sezonie 2012/2013 (skup do konsumpcji bezpośredniej) wyniosła 0,87 zł/kg i była o blisko 43% wyższa w relacji r/r, co mogło skłonić producentów do zwiększania skali produkcji, bądź też zakładania nowych upraw. W wyniku spadku plonów, oczekuje się jednak zmniejszenia zbiorów tego warzywa o 3,5% do poziomu 620 tys. t. Największy spadek zbiorów spośród warzyw gruntowych odnotuje się w przypadku kalafiorów - o 6,6% (do 230 tys. t). Zmniejszy się również produkcja kapusty białej - o 1,8% do 1,12 mln t przy wzroście powierzchni zasiewów o 1,2%.

Przewiduje się, że w wyniku spadku produkcji warzyw w kraju, ich ceny mogą wzrosnąć, jednak jak zaznacza Instytut, skala tego wzrostu może nie być znacząca. Biorąc również pod uwagę wczesny etap upraw (prognozy z czerwca), sytuacja na tym rynku może ulec zmianom m.in. pod wpływem zmiennych warunków pogodowych.

Niemniej, skutki tegorocznych opóźnień w terminach siewu i zbiorów widać w przypadku niektórych warzyw wczesnych. Szczególnie widoczny jest wzrost cen kalafiorów, których prognozy co do zbiorów nie są optymistyczne. Według danych monitoringu cen Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, średnia cena tych warzyw w dwóch pierwszych dekadach lipca br. na rynku hurtowym w Broniszach wynosiła 2,50-3,67 zł/szt. wobec poziomu 1,23-1,67 zł/szt. przed rokiem. Ceny młodej białej kapusty to 2,67-3,67 zł/szt. wobec 1,20-1,80 zł/szt. rok wcześniej.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 478) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH