REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Spadek unijnej produkcji owoców i warzyw w 2010 r.

  • Autor: FAMMU/FAPA na podstawie Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 29-12-2010, 11:35
Spadek unijnej produkcji owoców i warzyw w 2010 r.
Przez niekorzystne warunki pogodowe największe straty w zbiorach owoców i warzyw miały miejsce w: Polska, Niemczech oraz na Węgrzech

Jak wynika z najnowszego raportu opublikowanego przez Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ), wstępne dane szacunkowe dotyczące tegorocznej produkcji warzyw w unijnej "27" to około 59 mln ton wobec poprzedniorocznych danych wynoszących łącznie 62 mln ton - informuje FAMMU/FAPA na podstawie Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

REKLAMA

Tym samym redukcja zbiorów wyniesie około 5%, a mniejsza tegoroczna produkcja spowodowana została niekorzystnymi warunkami pogodowymi w większości państw europejskich, a zarazem i unijnych. Przy czym największe straty odnotowały przede wszystkim trzy
kraje w tym Polska, Niemcy oraz Węgry.

Ze wspomnianej wielkości 59 mln ton warzyw około 47 mln ton będą stanowiły tegoroczne zbiory w unijnej „15", a pozostała ilość 12 mln ton to produkcja w nowych 12 krajach członkowskich, z dominującą tu oczywiście Polską z produkcją warzyw w 2010 roku na prognozowanym poziomie około 5,2 mln ton.

Mniej w 2010 roku w państwach unijnych zebranych zostanie między innymi pomidorów, słodkiej papryki, cebuli słodkiej kukurydzy, a także warzyw kapustnych w tym również kalafiorów i brokułów, sałat, ogórków oraz warzyw strączkowych.

Bardziej niż w przypadku warzyw obniżyła się unijna, tegoroczna produkcja owoców - w 2010 roku zbiory będą mniejsze o około 10% i oszacowano je we wszystkich krajach Wspólnotowych na około 33 mln ton. Dla porównania poprzednioroczna produkcja wyniosła ponad 37 mln ton.

Ze wspomnianej wielkości około 28,5 mln ton będzie stanowiła w 2010 roku produkcja w unijnej „15", a pozostałe 4,5 mln ton w unijnej „12". Największy spadek zbiorów odnotowali w bieżącym roku Włosi, Niemcy, Polacy oraz Węgrzy, a podobnie jak w przypadku produkcji warzyw na redukcję wpływ miały warunki pogodowe.

Największe straty dotknęły w bieżącym roku między innymi jabłek, owoców pestkowych - tu głównie brzoskwiń i nektarynek oraz winogron. Więcej zebrano owoców miękkich, a produkcja cytrusów pozostała na niezmienionym wobec roku poprzedniego poziomie.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (23 379) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH