Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Spadną ceny eksportowe warzyw i przetworów warzywnych w sezonie 2014/15

  • Autor: www.portalspozywczy.pl/ IERiGŻ
  • Data: 31-12-2014, 13:05

Mimo wyższych zbiorów łączny eksport warzyw świeżych w sezonie 2014/15 może być mniejszy niż w sezonie poprzednim. Decydujące będzie obniżenie eksportu pomidorów, ogórków, papryki, a także kapusty pekińskiej. W sezonach poprzednich dostawy na rynek rosyjski dominowały w zagranicznej sprzedaży tych warzyw - informuje w raporcie IERiGŻ.

W polskim eksporcie kapusty pekińskiej i włoskiej Rosja w latach 2011-2013 uczestniczyła w 60% w eksporcie pomidorów i ogórków w ok. 50%, a papryki w 40%. Eksport na nowe rynki zbytu lub zwiększenie sprzedaży do dotychczasowych odbiorców przypuszczalnie nie zrekompensuje braku eksportu tych warzyw do Rosji.

Zwiększy się natomiast zagraniczna sprzedaż większości pozostałych warzyw, a przede wszystkim cebuli, kalafiorów czy sałaty, w eksporcie których udział Rosji był mało znaczący. Ceny eksportowe niemal wszystkich warzyw świeżych będą niższe od relatywnie wysokich w sezonie 2013/14, a najbardziej spadną ceny cebuli, kapusty białej i pekińskiej. Średnie ceny eksportowe warzyw świeżych zmniejszyć się mogą z 0,52 do 0,45 euro/kg, a wpływy z ich eksportu o ok. 17% do 230 mln euro, przy prognozowanym spadku rozmiarów zagranicznej sprzedaży o ok. 5% do 505 tys. ton.

Rosyjskie embargo spowodować może mniejszy wzrost eksportu mrożonych warzyw niż ich produkcji. Dotyczyło to będzie przede wszystkim mrożonych kalafiorów i mrożonych mieszanek warzywnych dominujących w polskim eksporcie do Rosji. Eksport pozostałych warzyw mrożonych (w sprzedaży których udział dostaw do Rosji nie przekracza 15%) będzie znacznie wyższy niż w sezonie 2013/14. Najbardziej zwiększy się zagraniczna sprzedaż mrożonej cebuli, brokułów, mrożonego zielonego groszku oraz mrożonej kukurydzy cukrowej. Przy stabilnej produkcji krajowej nie zmieni się wolumen eksportu mrożonych pomidorów. Zwiększeniu eksportu warzyw mrożonych - głównie do krajów UE-15 sprzyjać będą niższe ceny w polskiej ofercie eksportowej. Najbardziej zmniejszą się ceny mrożonej cebuli, mrożonej fasolki szparagowej i mrożonych kalafiorów. Przeciętne ceny eksportowe produktów tej grupy towarowej obniżą się z 0,56 do 0,52 euro/kg, stąd wpływy z ich eksportu zmniejszyć się mogą z 239 do 222 mln euro.

W sezonie obecnym utrzyma się tendencja wzrostowa eksportu mrożonych gotowych przetworów z warzyw. Eksport tych produktów (głównie mrożonych dań gotowych i mrożonej kapusty kwaszonej w opakowaniach jednostkowych) wyniesie 32 tys. ton. Będzie to poziom o ok. 14% wyższy niż w sezonie 2013/14 i 2,5-krotnie wyższy od średniego z sezonów 2010/11-2012/13. Średnie ceny w eksporcie tych produktów obniżą się z 0,49 do 0,45 euro/kg, stąd wpływy z ich sprzedaży zmniejszą się mniej niż jej wolumen i wyniosą 14,5 mln euro.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 290) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH