Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Spożycie cukru spada i będzie coraz niższe

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 06-05-2016, 11:21
Spożycie cukru spada i będzie coraz niższe
fot. shutterstock

- Od końca lat 90. spożycie cukru w czystej postaci w gospodarstwach domowych wykazuje tendencje spadkowe. Według danych GUS, w latach 1999–2014 zmniejszyło się ono aż o 39 proc. do 14,28 kg/os. rocznie. Tym samym cukier był jedną z kategorii żywnościowych, która zanotowała największy spadek konsumpcji w tym okresie, po ziemniakach, mleku, mące i pieczywie - informuje w raporcie "Zmiany preferencji Polaków w zakresie konsumpcji żywności" Bank BGŻ BNP Paribas.

Ograniczenie konsumpcji czystego cukru wynika m.in. z faktu, że coraz więcej osób chce przestrzegać zasad zdrowej diety. Z drugiej strony bogacenie się społeczeństwa i zmieniający się styl życia przyczyniają się do wzrostu zapotrzebowania na produkty wysokoprzetworzone i gotowe. Tłumaczy to, dlaczego, mimo redukcji spożycia czystego cukru, jego konsumpcja ogółem rośnie w formie innych produktów spożywczych. Potwierdzają to dane bilansowe GUS, wg których od wstąpienia Polski do Unii Europejskiej konsumpcja cukru w przeliczeniu na mieszkańca zwiększyła się o 16 proc. do 43,6 kg/os. rocznie w 2014 r. - informuje BGŻ BNP Paribas w raporcie.

Zużycie czystego cukru w gospodarstwach domowych niekoniecznie zależy od wielkości dochodów. Według IERiGŻ, w gospodarstwach w podziale na grupy kwintylowe spożycie cukru w niewielkim stopniu rośnie do IV grupy kwintylowej. Jednak w przypadku 20 proc. najzamożniejszych gospodarstw obserwuje się już spadek konsumpcji. Warto dodać, że najwyższe spożycie czystego cukru obserwuje się w grupie rolników oraz emerytów i rencistów. Prawdopodobnie ma to związek z tym, że w tych kategoriach gospodarstw, częściej niż w innych grupach, przygotowywane są domowe wypieki ciast oraz przetwory owocowe i warzywne.

Warto dodać, że konsumpcja czystego cukru jest stosunkowo mało wrażliwa na zmiany cen. Ostatnie lata pokazały, że nawet bardzo duży wzrost cen powoduje znacznie mniejszy spadek spożycia. Z kolei spadek cen ma ograniczony wpływ na konsumpcję. Przykładowo w 2012 r. 2,6 proc. obniżka cen detalicznych cukru r/r przełożyła się na 1,7 proc. wzrost konsumpcji w gospodarstwach domowych, a z kolei w 2013 r. mimo 9,3 proc. spadku cen r/r nastąpił 2,5 proc. spadek spożycia cukru w gospodarstwach domowych.

- Spożycie cukru w czystej postaci w gospodarstwach domowych w kolejnych latach prawdopodobnie będzie w dalszym ciągu się obniżać. Prognozujemy, że w latach 2015– 2020 zmniejszy się o 4,2 proc. Nasze oczekiwania są zbieżne z deklaracjami respondentów (GfK CAPIBUS), którzy znacznie częściej wskazywali na to, że w najbliższych 3 latach ograniczą spożycie cukru (19 proc.) niż je zwiększą (3 proc.). Warto dodać, że wśród osób, które chcą zmniejszyć zużycie cukru, już od jakiegoś czasu coraz popularniejsze stają się zamienniki tego produktu, takie jak stewia czy ksylitol. Z drugiej strony prognozujemy, że w analizowanym okresie konsumpcja cukru w ujęciu bilansowym wzrośnie o 1,9 proc., przede wszystkim w formie produktów wysokoprzetworzonych - czytamy w raporcie. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • ex cukrownik 11-05-2016, 07:05:
Nie tragizowałbym , w czystej postaci to może tak ale w sumie tj. w czystej postaci + przetworzonej ; słodycze, napoje ect. jest bez zmian a nawet jest niewielki wzrost. Tak że nie ma mowy spadku popytu i w konsekwencji produkcji.
  • cukrownik 09-05-2016, 11:54:
Dziwne - ludzie jedza cukier od setek lat i zyli/zyja dosc dlugo. W niektorych krajach - jak np. Izrael gdzie spozycie cukru jest znacznie wyzsze niz w USA czy UK - 72kg na glowe na rok (w porownaniu z USA I UK okolo 45-47kg/rok na glowe), nie ma takich problemow z cukrzyca czy z otyloscia jak na zachodzie. Czyli moze to nie cukier ale sposob zycia I spedzanie czasu przed telewizorem jest tu problemem?!
  • Ryszard 08-05-2016, 13:15:
cukier to śmierć.każdy rozsądny winien wyeliminować ze swego jadłospisu potrawy z cukrem.oczywiście każdy ma prawo wyboru

Zobacz wszystkie komentarze (3)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (25 950) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 269)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH