Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Spożycie cukru w Polsce w 2016 r. wzrosło o prawie 2 kg na jednego mieszkańca

  • Autor: BW, portalspozywczy.pl
  • Data: 07-09-2017, 15:31
Spożycie cukru w Polsce w 2016 r. wzrosło o prawie 2 kg na jednego mieszkańca
fot. Shutterstock

W 2016 roku spożycie cukru na jednego mieszkańca wyniosło 42,3 kilograma , czyli o 4,4 proc. więcej niż w 2015 roku, gdy spożycie sięgnęło 40,5 kilograma na głowę – wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego.

Z danych GUS wynika też, że w 2014 roku statystyczny Polak spożył 44,3 kilograma cukru, w 2013 roku było to 41,9 kilograma na głowę, w 2010 roku – 39,9 kilo, a w 2005 roku – 40,1 kilograma.

GUS podał też, że dostawy cukru na rynek krajowy (bez eksportu, ale wliczając import) wzrosły w 2016 roku o 4,4 proc. do 1.623 tys. ton z 1.554 tys. ton w 2015 roku.

Czytaj też: "ARR: Wysokie ceny cukru ograniczają jego spożycie".

Podobał się artykuł? Podziel się!

CENY HURTOWE

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH