REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Spożywanie owoców w okresie dojrzewania obniża ryzyko raka piersi

  • Autor: PAP
  • Data: 22-05-2016, 21:14

Częste spożycie owoców w okresie dojrzewania może być związane z niższym ryzykiem rozwoju raka sutka. Za to wysokie spożycie alkoholu w dorosłości znacząco je podnosi - to wnioski płynące z dwóch niezależnych badań opisanych w najnowszym numerze "The BMJ".

REKLAMA

To kolejne dowody na silne powiązanie alkoholu i diety z ryzykiem zachorowania na raka piersi.

W pierwszym ze wspomnianych badań naukowcy z Harvardu podjęli się sprawdzenia, czy owoce i warzywa faktycznie - co sugerowało kilka wcześniejszych publikacji naukowych - mogą chronić przed rakiem. Jak tłumaczą autorzy, w dotychczasowych eksperymentach oceniano głównie konsumpcję owoców i warzyw przez osoby w średnim wieku i starsze, czyli takie, u których tkanka piersi jest już w pełni ukształtowana i najbardziej podatna na wpływ czynników rakotwórczych. Nikt dotąd nie zajął się sprawdzeniem zależności pomiędzy rozwojem raka a spożyciem produktów roślinnych przez bardzo młodych ludzi.

Przez ponad 20 lat specjaliści przebadali łącznie ponad 90 tysięcy kobiet w wieku pomenopauzalnym. Uczestniczki poddawano dokładnym badaniom oraz pytano o dietę, jaką stosowały w okresie dojrzewania i wczesnej dorosłości.

Okazało się, że panie, które w czasie dojrzewania jadły dużo owoców (co najmniej 2,9 porcji dziennie), miały o około 25 proc. niższe (w porównaniu do osób zjadających 0,5 porcji owoców dziennie) ryzyko zachorowania na raka sutka w średnim wieku.

"Szczególnie istotne okazało się spożywanie dużych ilości jabłek, bananów i winogron w okresie dojrzewania oraz pomarańczy i kapusty w okresie wczesnej dorosłości. Te produkty najsilniej zmniejszały ryzyko wystąpienia nowotworu piersi. Nie znaleźliśmy natomiast żadnego związku między spożywaniem soków owocowych - i w czasie dojrzewania, i wczesnej dorosłości - a wspomnianym ryzykiem" - mówi dr Maryam S. Farvid, jedna z autorek badania.

Naukowcy twierdzą, że uzyskane przez nich wyniki są zgodne z zaleceniami spożywania kilku porcji owoców i warzyw dziennie, jako jednego z kluczowych czynników profilaktyki przeciwnowotworowej. "Szczególnie istotny wyda się być wybór właściwej diety w okresie dojrzewania" - mówią.

W drugim badaniu poświęconym rakowi piersi zespół duńskich naukowców postanowił sprawdzić wpływ zwiększonego spożycia alkoholu na ryzyko zachorowania na wspomnianą chorobę oraz na choroby serca. W oparciu o dotychczasową wiedzę szacuje się bowiem, że nadmierne spożycie napojów wysokoprocentowych jest przyczyną około 11 proc. przypadków raka piersi u kobiet w Wielkiej Brytanii.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 403) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH