Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Spożywanie owoców, warzyw i soków dodaje energii

  • Autor: www.portalspozywczy.pl/pr
  • Data: 10-04-2017, 14:17
Spożywanie owoców, warzyw i soków dodaje energii
fot. shutterstock

- Sięgając codziennie po owoce i warzywa lub pijąc 100 proc. soki i jedząc musy owocowo warzywne, wspieramy funkcjonowanie naszego systemu immunologicznego, spowalniamy procesy starzenia, regulujemy pracę układu pokarmowego i gospodarkę wodną organizmu. Dzięki temu zaczyna on pracować wydajniej, a my sami po prostu czujemy się lepiej – mówi Zuzanna Antecka, dietytetyczka.

- Dietę możemy wzbogacić na wiele różnych sposobów. Jednym z nich może być dodanie szklanki 100 proc. soku owocowego lub warzywnego do wybranego posiłku: śniadania lub obiadu. Tą drogą uzupełnimy niezbędną porcję witamin i składników odżywczych. Jak zaleca Światowa Organizacja Zdrowia codziennie powinniśmy spożywać minimum 400 gram warzyw i owoców w 5 porcjach, a jedną z nich możemy zastąpić szklanką 100 proc. soku lub saszetką musu owocowo-warzywnego. Nie zawierają dodanych substancji słodzących, konserwantów czy barwników. Ich wartość odżywcza jest praktycznie taka sama jak owoców i warzyw, z których zostały wyprodukowane, a są przy tym wygodnie podane – mówi Zuzanna Antecka, dietetyczka i ekspertka kampanii „Soki i musy – witaminy w SMART formie”.

Jak zapewnia dietetyczka właściwa i zróżnicowana dieta, bogata w owoce i warzywa, także w postaci 100 proc. soków lub musów owocowych i warzywnych, realnie może przełożyć się na dobrą kondycję i energię do życia. 

Kampania „Soki i musy – witaminy w wygodnej formie” jest finansowana z budżetu Unii Europejskiej, Rzeczypospolitej Polskiej oraz ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, stanowiących wkład własny KUPS.

Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) jest organizacją branżową zrzeszającą producentów soków oraz inne podmioty bezpośrednio współpracujące z branżą sokową. Już od 1993 roku reprezentuje branże w inicjatywach krajowych i unijnych. Współpracuje z instytucjami naukowymi, laboratoriami badawczymi oraz z krajowymi i międzynarodowymi organizacjami branżowymi. Działa również w interesie konsumentów, poprzez powołany Dobrowolny System Kontroli soków i nektarów (DSK), dokładając wszelkich starań w celu stałego zapewnienia wysokiej jakości produktów sokowych. 

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 793) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH