Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Spożywanie substancji pochodzących ze stewii jest bezpieczne

  • Autor: Stewiarnia.pl
  • Data: 27-04-2015, 15:17

Unia Europejska orzekła w 2011 roku, że spożywanie substancji pochodzących ze stewii jest bezpieczne. Mimo tego stewia, jak wszystko, co nowe, wciąż budzi kontrowersje - informuje serwis Stewiarnia.pl.

Stewia to rodzaj rośliny obejmujący ok. 240 gatunków z całego świata. Za słodycz rośliny odpowiadają słodkie substancje zawarte w jej liściach – glikozydy stewiolowe. Wlicza się do nich kilka rodzajów substancji, każda o innej słodyczy, np. rebaudiozyd A jest 250-450 razy słodszy od sacharozy, a stewiozyd 250-300 razy. W zależności od stężenia różnych rodzajów glikozydów stewiolowych zmienia się więc słodycz samego liścia, jak i gotowych słodzików.

Liście stewii charakteryzuje wolniej rozwijająca się słodycz niż w przypadku sacharozy oraz lukrecjowy posmak. To naturalna właściwość substancji znajdujących się w liściach stewii.

– Trudno jest operować substancją 300 razy słodszą od cukru, szczególnie jeśli są to ilości o objętości łyżeczki do herbaty. Dlatego producenci opracowują takie formuły, jak stewia w kryształkach 1:1 lub 1:10, której dodaje się tyle samo co cukru lub dziesięć razy mniej. To bardzo ułatwia stosowanie słodzika – mówi Beata Straszewska ze Stewiarnia.pl.

W internecie krążą pogłoski, że białe formy słodzików ze stewii, np. tabletki czy proszek, są niezdrowe. Jest to jednak mitem. Zarówno suszone liście, jak i słodziki zawierają naturalne glikozydy, różnią się jednak właściwościami i sposobem produkcji. Biały proszek niepołączony z żadnym nośnikiem to ekstrakt samych glikozydów stewiolowych pozyskany z liści. Ekstrakt jest słodszy od suszonych liści, a połączony z dobrym nośnikiem, nie ma gorzkiego posmaku stewii. Słodziki mają też dużo bardziej uniwersalne zastosowanie, w przeciwieństwie do liści, mogą być używane i do wypieków, i do potraw płynnych, i do napojów.

– Przykład krajów, w których stewia jest używana od lat, np. w  Ameryce Południowej czy Japonii, pokazuje, że nawet wieloletnie spożywanie glikozydów nie ma skutków ubocznych. Szczególnie popularna stewia jest w Japonii, gdzie zajęła miejsce zakazanych od lat 70. ubiegłego wieku sztucznych słodzików – wymienia ekspertka ze Stewiarnia.pl. Opóźnienia w dopuszczaniu do użytku stewii tłumaczy się nie tyle brakiem badań, co wpływami producentów sztucznych słodzików.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 346) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH