Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Stabilny poziom cen owoców

  • Autor: Bank BGŻ
  • Data: 26-01-2009, 16:06

W analizowanym okresie 19-25 stycznia 2009r., średnie hurtowe ceny jabłek utrzymywały się na stabilnym poziomie, natomiast nieznacznie obniżyły się ceny cytrusów i bananów w relacji tygodniowej - informują analitycy BGŻ.

Podaż krajowych jabłek wciąż jest bardzo duża. Część producentów obawia się, że nie uda im się uzyskać wysokich cen za owoce pod koniec bieżącego sezonu przechowalniczego, tj. w miesiącach maj-czerwiec - co miało miejsce w poprzednich latach - ze względu na bardzo duże ilości jabłek znajdujące się obecnie w przechowalniach. Ubiegłoroczne zbiory jabłek przekroczyły przecież rekordowo wysoki poziom 2,8 mln t. W celu zabezpieczenia się przed sytuacją, w której wysoki (i rosnący) koszt przechowania jabłek, nie zostanie zrekompensowany odpowiednią ich ceną w II kwartale roku, niektórzy producenci decydują się dostarczać na rynek już obecnie znaczne ilości towaru. Duża podaż owoców przeciwdziała jednak wyraźnemu sezonowemu wzrostowi ich cen, obserwowanemu zwykle m.in. w miesiącach zimowych.

W czwartym tygodniu stycznia średnie ceny hurtowe większości warzyw korzeniowych pozostawały stabilne. Zwiększyły się jedynie ceny buraków ćwikłowych (o 13 proc. t/t, do 0,75 PLN/kg).

Mimo niższych ubiegłorocznych zbiorów kapusty białej (spadek o 11 proc. r/r, do poziomu 1201 tys. t), jej ceny - zarówno skupu, jak i hurtowe - od początku bieżącego roku gospodarczego są znacznie niższe niż w analogicznym okresie w poprzednim sezonie. Obniżający się popyt wewnętrzny na kapustę - zarówno przeznaczoną do konsumpcji bezpośredniej, jak i przetworzoną - przy braku wyraźnej tendencji spadkowej w jej produkcji w ostatnich latach, powoduje wzrost znaczenia eksportu w zagospodarowywaniu zbiorów tego warzywa. Szacuje się, że co roku na eksport przeznacza się ok. 3-4 proc. krajowych zbiorów kapusty. Do głównych jej odbiorców należą rynki wschodnioeuropejskie, a wśród nich Rosja i Białoruś. Dostępne dane handlowe za miesiące lipiec-październik 2008r. wskazują, że wolumen eksportu kapusty z Polski w tym okresie osiągnął poziom ok. 10,3 tys. t, co oznacza 36 proc. obniżkę r/r. Spadek wartości eksportu wyrażonego w EUR był jeszcze większy (o 45 proc., do poziomu 1,5 mln EUR).

Obecnie na poziom średnich cen kapusty kierowanej na rynek krajowy wpływają m.in. niskie ceny eksportowe tego warzywa, będące pochodną niskich cen kapusty w krajach należących do głównych jej odbiorców z Polski. W styczniu br., średnie ceny hurtowe kapusty w Moskwie i Kijowie, oscylujące w granicach 0,10-0,15 EUR/kg, były znacznie niższe niż rok wcześniej, gdy osiągały poziom ok. 0,45 EUR/kg. Niższe ceny kapusty białej w Rosji i na Ukrainie wynikają z wyższych jej zbiorów w ub.r. (przykładowo, w Rosji - będącej jednym z największych światowych producentów kapusty - o ponad 10 proc. r/r).

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 182) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH