Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Stabilny włoski rynek cytrusów

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 18-02-2011, 12:53

Ostanie 10 lat nie przyniosło większych zmian w powierzchni upraw owoców cytrusowych we Włoszech, pogorszyła się natomiast sytuacja lokalnych producentów - informuje FAMMU/FAPA.

Zbyt mała ilość organizacji producenckich, małe rozmiary gospodarstw uprawiających cytrusy oraz rosnące koszty rodzimej produkcji przy stale wzrastającej, silnej konkurencji ze strony importowanych cytrusów z państw Basenu Morza Śródziemnego - jak Turcja czy Egipt wcale nie rokują dobrze dla włoskiego rynku cytrusów.

W sezonie 2010/2011 łączne zbiory owoców cytrusowych we Włoszech oszacowano na około 3,3 mln ton, czyli o 0,5 mln ton mniej niż poprzednim sezonie (w sezonie 2009/2010 łączny wolumen zbiorów cytrusów wyniósł 3,8 mln ton). Mniejsza tegosezonowa produkcja to efekt
między innymi chorób drzewek cytrusowych.

Największy spadek zbiorów w bieżącym sezonie odczują pomarańcze - szacuje się 20% redukcję zbiorów do wielkości około 1,9 mln ton oraz cytryny - spodziewany ponad 10% spadek do wielkości około 585,0 tys. ton. Tegosezonowe zbiory mandarynek powinny pozostać na niezmienionym poziomie, nieco więcej zebrane zostanie prawdopodobnie grapefruitów.

Zbiory pomarańczy we Włoszech stanowią około 4% łącznego wolumenu światowych zbiorów i około 37% unijnej produkcji tych owoców. W bieżącym sezonie 2010/2011 łączne zbiory pomarańczy we Włoszech wyniosą jak już wspomniano 1,94 mln ton wobec 2,41 mln ton w
poprzednim sezonie. Do bezpośredniej konsumpcji na włoskim rynku skierowane zostanie 1,54 mln ton tych owoców, do przetwórstwa około 350,0 tys. ton, a do eksportu prawdopodobnie 190,0 tys. ton pomarańczy.

W przypadku eksportu zaledwie około 7%-/8% krajowej produkcji pomarańczy kierowane jest do wysyłki - to niewiele w porównaniu do na przykład do Hiszpanii, która eksportuje około 50% rodzimych zbiorów. Największe ilości włoskich pomarańczy trafiają w przypadku dostaw do państw unijnych między innymi na rynek niemiecki, austriacki, polski oraz francuski, a w przypadku państw trzech zwłaszcza do Szwajcarii.

Zbiory włoskich mandarynek stanowią około 3% globalnej produkcji tych owoców i 24% produkcji unijnej. W sezonie 2010/2011 prognozowany wolumen produkcji to około 835 tys. ton wobec 827 tys. ton w minionym sezonie. Na włoskim rynku do bezpośredniej konsumpcji pozostanie
716,0 tys. ton owoców, import osiągnie prawdopodobnie wielkość 64 tys. ton, a eksport 113 tys. ton. Najchętniej włoskie mandarynki prowadzane są przez Niemcy oraz nowe kraje członkowskie z dominująca tu Polską a także spoza Unii przez Albanię i Rosję.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (9 809) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane