REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Stabilny włoski rynek cytrusów

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 18-02-2011, 12:53

Ostanie 10 lat nie przyniosło większych zmian w powierzchni upraw owoców cytrusowych we Włoszech, pogorszyła się natomiast sytuacja lokalnych producentów - informuje FAMMU/FAPA.

REKLAMA

Zbyt mała ilość organizacji producenckich, małe rozmiary gospodarstw uprawiających cytrusy oraz rosnące koszty rodzimej produkcji przy stale wzrastającej, silnej konkurencji ze strony importowanych cytrusów z państw Basenu Morza Śródziemnego - jak Turcja czy Egipt wcale nie rokują dobrze dla włoskiego rynku cytrusów.

W sezonie 2010/2011 łączne zbiory owoców cytrusowych we Włoszech oszacowano na około 3,3 mln ton, czyli o 0,5 mln ton mniej niż poprzednim sezonie (w sezonie 2009/2010 łączny wolumen zbiorów cytrusów wyniósł 3,8 mln ton). Mniejsza tegosezonowa produkcja to efekt
między innymi chorób drzewek cytrusowych.

Największy spadek zbiorów w bieżącym sezonie odczują pomarańcze - szacuje się 20% redukcję zbiorów do wielkości około 1,9 mln ton oraz cytryny - spodziewany ponad 10% spadek do wielkości około 585,0 tys. ton. Tegosezonowe zbiory mandarynek powinny pozostać na niezmienionym poziomie, nieco więcej zebrane zostanie prawdopodobnie grapefruitów.

Zbiory pomarańczy we Włoszech stanowią około 4% łącznego wolumenu światowych zbiorów i około 37% unijnej produkcji tych owoców. W bieżącym sezonie 2010/2011 łączne zbiory pomarańczy we Włoszech wyniosą jak już wspomniano 1,94 mln ton wobec 2,41 mln ton w
poprzednim sezonie. Do bezpośredniej konsumpcji na włoskim rynku skierowane zostanie 1,54 mln ton tych owoców, do przetwórstwa około 350,0 tys. ton, a do eksportu prawdopodobnie 190,0 tys. ton pomarańczy.

W przypadku eksportu zaledwie około 7%-/8% krajowej produkcji pomarańczy kierowane jest do wysyłki - to niewiele w porównaniu do na przykład do Hiszpanii, która eksportuje około 50% rodzimych zbiorów. Największe ilości włoskich pomarańczy trafiają w przypadku dostaw do państw unijnych między innymi na rynek niemiecki, austriacki, polski oraz francuski, a w przypadku państw trzech zwłaszcza do Szwajcarii.

Zbiory włoskich mandarynek stanowią około 3% globalnej produkcji tych owoców i 24% produkcji unijnej. W sezonie 2010/2011 prognozowany wolumen produkcji to około 835 tys. ton wobec 827 tys. ton w minionym sezonie. Na włoskim rynku do bezpośredniej konsumpcji pozostanie
716,0 tys. ton owoców, import osiągnie prawdopodobnie wielkość 64 tys. ton, a eksport 113 tys. ton. Najchętniej włoskie mandarynki prowadzane są przez Niemcy oraz nowe kraje członkowskie z dominująca tu Polską a także spoza Unii przez Albanię i Rosję.

CENY HURTOWE

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (29 272) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH