REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Stowarzyszenie branży cukierniczej apeluje do KE o deregulację unijnego rynku cukru

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 22-09-2011, 15:19
Stowarzyszenie branży cukierniczej apeluje do KE o deregulację unijnego rynku cukru

Stowarzyszenie Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych Polbisco apeluje do Komisji Europejskiej o podjęcie działań, które zapewnią dostępność cukru na rynku oraz odpowiedni poziom zapasów tego surowca. Według członków stowarzyszenia, w dłuższej perspektywie konieczna jest deregulacja rynku cukru i całkowite zniesienie kwot cukrowych po roku 2015.

REKLAMA

- Europejski rynek cukru jest jednym z ostatnich tak silnie regulowanych rynków towarowych w UE. System obejmuje produkcję, kwoty importowe i eksportowe, statutową minimalną cenę buraków cukrowych dla plantatorów oraz cenę referencyjną cukru surowego i białego - ocenia Polbisco.

- Aby nie pogłębiać kryzysu na rynku cukru muszą zostać podjęte decyzje, które zapewnią, że minimalne zapasy tego surowca na koniec sezonu w roku gospodarczym 2011/2012 będą wynosiły 1,8 mln ton. Rekomendacja ta wynika z analizy sytuacji jaka miała miejsce w roku 2009, kiedy nieoczekiwany niedobór cukru spowodowany niedostatecznym importem na preferencyjnych warunkach został pokryty przez surowiec pochodzący z zapasów - czytamy w komunikacie Polbisco.

Stowarzyszenie zauważa, że Komisja Europejska powzięła wyjątkowe środki w celu złagodzenia napiętej sytuacji na rynku cukru w roku 2010/2011, jednak ocenia, że zostały one wdrożone zbyt późno, aby mogły zrównoważyć rynek. - W konsekwencji dzisiaj rynek cukru jest nadal wysoce deficytowy, a użytkownicy cukru borykają się z brakiem surowca - oceniają członkowie Stowarzyszenia.

Polbisco proponuje wprowadzenie na rynek Wspólnoty przynajmniej 550 tys. ton cukru pozakwotowego, co powinno nastąpić do listopada 2011 r. Stowarzyszenie postuluje też o zezwolenie, do grudnia 2011 r., na kontyngent surowca importowanego z zerową stawką celną w wysokości co najmniej 550 tys. ton, dostępnego także dla użytkowników cukru.

Kolejna propozycja Polbisco to zawieszenie, do października 2011 r., ceł na importowany cukier surowy przeznaczony do rafinacji, pochodzący z Australii, Brazylii, Kuby i innych krajów.

- Jeśli nie zostaną w krótkim czasie wprowadzone wymienione środki, obecny system kwot, nawet w świetle prognoz zbioru buraków cukrowych w Europie w sezonie 2011/2012 nie spowoduje poprawy i nie zmniejszy deficytu surowca - ocenia Polbisco.

Według stowarzyszenia, środki te są jedynie doraźnym rozwiązaniem, natomiast w dłuższej perspektywie konieczne jest podjęcie reformy rynku cukru polegającej na jego deregulacji.

Reforma taka, według Polbisco, powinna obejmować zwiększenie kwot produkcyjnych do roku 2015, a po roku 2015 całkowite ich zniesienie, stopniową eliminację restrykcji importowych oraz wykreślenie cukru z listy towarów wrażliwych.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (23 379) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH