Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Stowarzyszenie branży cukierniczej apeluje do KE o deregulację unijnego rynku cukru

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 22-09-2011, 15:19
Stowarzyszenie branży cukierniczej apeluje do KE o deregulację unijnego rynku cukru

Stowarzyszenie Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych Polbisco apeluje do Komisji Europejskiej o podjęcie działań, które zapewnią dostępność cukru na rynku oraz odpowiedni poziom zapasów tego surowca. Według członków stowarzyszenia, w dłuższej perspektywie konieczna jest deregulacja rynku cukru i całkowite zniesienie kwot cukrowych po roku 2015.

- Europejski rynek cukru jest jednym z ostatnich tak silnie regulowanych rynków towarowych w UE. System obejmuje produkcję, kwoty importowe i eksportowe, statutową minimalną cenę buraków cukrowych dla plantatorów oraz cenę referencyjną cukru surowego i białego - ocenia Polbisco.

- Aby nie pogłębiać kryzysu na rynku cukru muszą zostać podjęte decyzje, które zapewnią, że minimalne zapasy tego surowca na koniec sezonu w roku gospodarczym 2011/2012 będą wynosiły 1,8 mln ton. Rekomendacja ta wynika z analizy sytuacji jaka miała miejsce w roku 2009, kiedy nieoczekiwany niedobór cukru spowodowany niedostatecznym importem na preferencyjnych warunkach został pokryty przez surowiec pochodzący z zapasów - czytamy w komunikacie Polbisco.

Stowarzyszenie zauważa, że Komisja Europejska powzięła wyjątkowe środki w celu złagodzenia napiętej sytuacji na rynku cukru w roku 2010/2011, jednak ocenia, że zostały one wdrożone zbyt późno, aby mogły zrównoważyć rynek. - W konsekwencji dzisiaj rynek cukru jest nadal wysoce deficytowy, a użytkownicy cukru borykają się z brakiem surowca - oceniają członkowie Stowarzyszenia.

Polbisco proponuje wprowadzenie na rynek Wspólnoty przynajmniej 550 tys. ton cukru pozakwotowego, co powinno nastąpić do listopada 2011 r. Stowarzyszenie postuluje też o zezwolenie, do grudnia 2011 r., na kontyngent surowca importowanego z zerową stawką celną w wysokości co najmniej 550 tys. ton, dostępnego także dla użytkowników cukru.

Kolejna propozycja Polbisco to zawieszenie, do października 2011 r., ceł na importowany cukier surowy przeznaczony do rafinacji, pochodzący z Australii, Brazylii, Kuby i innych krajów.

- Jeśli nie zostaną w krótkim czasie wprowadzone wymienione środki, obecny system kwot, nawet w świetle prognoz zbioru buraków cukrowych w Europie w sezonie 2011/2012 nie spowoduje poprawy i nie zmniejszy deficytu surowca - ocenia Polbisco.

Według stowarzyszenia, środki te są jedynie doraźnym rozwiązaniem, natomiast w dłuższej perspektywie konieczne jest podjęcie reformy rynku cukru polegającej na jego deregulacji.

Reforma taka, według Polbisco, powinna obejmować zwiększenie kwot produkcyjnych do roku 2015, a po roku 2015 całkowite ich zniesienie, stopniową eliminację restrykcji importowych oraz wykreślenie cukru z listy towarów wrażliwych.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 944) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH