REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Stowarzyszenie Warka chce promować wśród sadowników tworzenie wiosek tematycznych

  • Autor: PAP
  • Data: 24-02-2012, 07:45

Stowarzyszenie W.A.R.K.A zachęca mieszkańców znanego z sadownictwa powiatu grójeckiego do tworzenia gospodarstw i wiosek tematycznych korzystających z produktów regionalnych, np. grójeckich jabłek. W sobotę rozpoczną się szkolenia promujące rozwój w powiecie turystyki lokalnej.

REKLAMA

Szkolenia organizowane są w ramach projektu "Lokalne Produkty Turystyczne - Sukcesem Krainy Kwitnących Sadów". Jest on dofinansowany z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 oraz przez siedem gmin powiatu grójeckiego.

Jak powiedziała PAP Sylwia Maksym ze Stowarzyszenia Warka, organizatorzy szkoleń chcą promować wśród mieszkańców powiatu grójeckiego tworzenie wiosek i gospodarstw tematycznych, korzystających z regionalnych zasobów. Mogą to być owoce, np. grójeckie jabłka, wpisane do unijnego rejestru chronionych oznaczeń geograficznych.

Uczestnicy szkoleń dowiedzą się, jak działają funkcjonujące już w innych regionach Polski wioski tematyczne, m.in. makowa, jabłoniowa, kapuściana czy miodowa. W ramach szkolenia odwiedzą też jedną z nich. W trakcie szkoleń pokazane zostaną przykłady wsi i gospodarstw edukacyjnych, artystycznych i terapeutycznych.

Szkolenia rozpoczną się w sobotę. Obejmą siedem gmin powiatu grójeckiego i będą odbywały się kolejno w miejscowościach: Chynów, Grójec, Goszczyn.

Początki sadownictwa w okolicach Grójca przypadają na czasy królowej Bony, która w 1545 roku otrzymała ziemie na tym terenie i rozwijała sady. W 1918 roku powstała tam pierwsza w Polsce przechowalnia owoców, co umożliwiło sprzedaż jabłek w zimie. Dynamiczny rozwój sadownictwa w okolicach Grójca był kontynuowany po II wojnie światowej.

Jabłka grójeckie są 30. polskim produktem wpisanym do unijnych rejestrów. Przed nimi znalazły się tam m.in.: bryndza podhalańska, oscypek, kilka rodzajów miodów i miodów pitnych, truskawka kaszubska, śląski kołocz, wiśnia nadwiślańska, karp zatorski, olej rydzowy, andruty kaliskie czy rogal świętomarciński.

Jabłka grójeckie charakteryzują się rumieńcem większym od przeciętnego, który m.in. świadczy o wyższej zawartości barwników pod skórką. Jabłka te mają również kwasowość wyższą od przeciętnej dla danej odmiany.

Stowarzyszenie W.A.R.K.A. - Wizja, Aktywność, Rozrywka, Kultura, Alternatywa istnieje od 2003 roku. Działa na rzecz gminy Warka i powiatu grójeckiego. Misją Stowarzyszenia jest rozwój lokalny poprzez pobudzanie aktywności mieszkańców i promocję regionu.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (26 202) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH