Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Susza może pogorszyć jakość owoców i warzyw

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 13-08-2015, 11:55
Susza może pogorszyć jakość owoców i warzyw
Sierpień 2015 r. będzie jednym z najsuchszych miesięcy w historii/ fot. shutterstock.com

- Z oceną wpływu suszy na wielkość produkcji upraw należy poczekać do końca września br., kiedy zbiory większości gatunków będą już przeprowadzone. GUS opublikuje wówczas przedwynikowy szacunek głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych. Można zakładać, że obniżka plonów w wyniku suszy będzie dotyczyła głównie upraw jednorocznych i płytkokorzeniących się. Problem suszy dotyczy przede wszystkim upraw na glebach lekkich, niewyposażonych w systemy nawadniające. Jednocześnie, w odniesieniu do wysokości plonów, na kwestię suszy może nakładać się problem strat produkcyjnych spowodowanych długotrwałymi, bardzo wysokimi temperaturami - mówi Iwona Chromiak z MRiRW.

W odniesieniu do rynku owoców, łączna produkcja wszystkich owoców z drzew, w tym przede wszystkim jabłek, jest przewidywana na bardzo wysokim poziomie. Tegoroczne zbiory owoców z drzew są wstępnie oceniane na ok. 3,7 mln ton, tj. o blisko 2 proc. więcej od wysokiej produkcji 2014 r., a produkcja jabłek na 3 252 tys. ton, tj. o 1,8 proc. wyżej od rekordowej ubiegłorocznej.

Obecnie GUS przewiduje wzrost produkcji w porównaniu do roku ubiegłego wszystkich gatunków owoców z drzew z wyjątkiem śliwek. Zbiory większości gatunków krzewów owocowych szacuje na poziomie niższym od ubiegłorocznego. - Czynnikiem ograniczającym uzyskanie wyższych plonów może być susza. Problemem może być także czynnik ekonomiczny, który będzie decydował o wysokości zbiorów porzeczki czarnej. Jednak zbiory truskawek, mimo ogłoszenia zagrożenia suszą tych upraw, GUS ocenia na poziomie 207 tys. ton, tj. o 2 proc. wyższym w porównaniu do roku ubiegłego - informują eksperci MRiRW.

Łączne zbiory warzyw gruntowych w 2015 r. szacuje się na poziomie o blisko 5 proc. niższym od ubiegłorocznego, tj. na ok. 4,4 mln ton. Największy spadek produkcji przewiduje się dla warzyw kapustnych oraz korzeniowych, najmniejszy natomiast dla warzyw ciepłolubnych. Wiąże się to z przebiegiem warunków atmosferycznych i glebowych wiosną. Ze względu na zimną glebę i duże wahania temperatur oraz suchą wiosnę wschody warzyw były przeważnie słabsze od ubiegłorocznych. Rozwój roślin przebiegał często w niesprzyjających warunkach i był spowolniony. Na niektórych plantacjach, po okresie długotrwałego braku opadów, wystąpiły ulewne deszcze i konieczne było dokonanie przesiewów. Tylko w nielicznych rejonach kraju zaobserwowano zdecydowanie korzystne warunki dla siewu i wysadzania warzyw oraz dość wyrównane wschody.

Komisja Europejska podjęła decyzję o przyznaniu nadzwyczajnego tymczasowego wsparcia producentom niektórych owoców i warzyw w celu zdjęcia z rynku ew. nadwyżki produktów, powodującej spadki cen oferowanych producentom.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 900) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 269)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH