Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Owoce i warzywa

Suszone śliwki są cennym źródłem witaminy K, witaminy B6, miedzi i manganu

California Prune Board, będąca światowym liderem w rozwoju badań żywieniowych na temat walorów zdrowotnych suszonych śliwek kalifornijskich, odnawia swoje zobowiązanie dotyczące realizacji projektów badawczych w 2019 roku.

Suszone śliwki są cennym źródłem witaminy K, witaminy B6, miedzi i manganu
fot. materiały prasowe

Program, rozpoczęty w 1997 roku, obejmuje aktualnie 51 opublikowanych badań dotyczących wartości odżywczych suszonych śliwek  i 13 dodatkowych, których zakończenie planowane jest na 2021 rok. Głównym obszarem badań jest zdrowie kości, z 23 opublikowanymi badaniami na 28 zaplanowanych. Dziewięć badań (z 11 planowanych) dotyczy zdrowia układu trawiennego, zaś 19 (z 25) skupia się wokół innych obszarów, w tym obniżeniu poziomu cholesterolu, zespołu metabolicznego, możliwości poznawczych, wyboru przekąsek i ich wpływu na sytość oraz wybranych elementów analizy danych epidemiologicznych.

Działaniem uzupełniającym programy badawcze jest prezentacja wyników badań na wydarzeniach i konferencjach naukowych skupionych wokół nauk żywieniowych. Jednym z nich była „National Osteoporosis Society Conference 2018” w Birmingham (Wielka Brytania), która zgromadziła światowej sławy profesjonalistów w dziedzinie zdrowia kości. Ważnym wydarzeniem było także “Food Matters Live 2018” w Londynie, spotkanie branży ochrony zdrowia w trakcie, którego ekspert ds. sytości doktor Graham Finlayson z Uniwersytetu w Leeds zaprezentował swoje ostatnie badanie „Suszone owoce i apetyt – psychologia podjadania (jedzenie dla przyjemności) a związek z otyłością”. W trakcie wydarzenia znany, brytyjski szef kuchni Peter Sidwell gotował na żywo specjalne dania pokazując jak różnorodnie można wykorzystać smak śliwki kalifornijskiej  w nowoczesnej kuchni.

W Holandii, w 2018 roku California Prune Board uczestniczyła w wydarzeniu „Nutrition Now”, jako oficjalny komentator krajowej konferencji dotyczącej wpływu nawyków żywieniowych na zdrowie. Organizacja brała także udział w konferencji „EFAD 2018” w Rotterdamie, corocznym spotkaniu Europejskiej Federacji Stowarzyszeń Dietetyków. Doktor Amanda Avery (dietetyk) i Joanne Kingsnorth (asystent badawczy) zaprezentowały tam wstępne wyniki projektu badawczego nt. „Oceny wiedzy fachowej pracowników służby zdrowia w zakresie przekąsek, suszonych owoców i zdrowia zębów: badanie europejskich dietetyków i dentystów".

Suszone śliwki są bardzo dobrym źródłem witaminy K, dostarczają także witaminy B6, miedzi i manganu, co czyni je wygodnym składnikiem do codziennego stosowania w celu utrzymania zdrowia.

więcej informacji:

śliwka kalifornijska RSS ALERT    /    California Prune Board RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.84.243.246
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.