REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Świadomość konsumentów ws. żywności naturalnej powoli się zwiększa

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspozywczy.pl
  • Data: 21-01-2010, 14:29
Świadomość konsumentów ws. żywności naturalnej powoli się zwiększa

Rynek żywności ekologicznej to rynek dynamicznie rozwijający się. Wynika to nie tyko z różnego typu akcji marketingowych, ale również ze wzrostu świadomości konsumentów - powiedziała serwisowi portalspożywczy.pl Jolanta Bieżychudek, pełnomocnik ds. Jakości w firmie Biofuturo.

REKLAMA

Świadomość konsumentów zwiększa się poprzez różnego typu akcje promocyjne, targi, kampanie informacyjne. Jakkolwiek w Polsce nie jest to jeszcze informacja wystarczająco dostępna dla każdego konsumenta, dlatego jest to praca do wykonania przez odpowiednie instytucje, organizacje i stowarzyszenia rolniczo - spożywcze oraz firmy działające w branży ekologicznej - twierdzi Jolanta Bieżychudek.

Konsument oczekuje nie tylko produktu smacznego, ale niosącego dodatkową wartość dla zdrowia. Np. jedząc owoce i warzywa zyskuje witaminy, jedząc pełnoziarniste pieczywo zyskuje błonnik itp. Idąc tym śladem bardziej świadomi klienci pytają: czy te warzywa były „sypane", czy te jajka są od kury z wolnego wybiegu czy to mleko jest od krów z czystych ekologicznie rejonów, czy olej nie jest rafinowany itp. Odpowiedzią na te drugie pytania są produkty ekologiczne - mówi pełnomocnik ds. Jakości w firmie Biofuturo.

Prawdziwie naturalną żywnością z pewnością można nazwać żywność ekologiczną. Rolnictwo ekologiczne podlega ścisłym uregulowaniom prawnym oraz jest objęte kontrolami, zarówno w Unii Europejskiej, jak i poza nią. Jest to żywność wytworzona zgodnie z Rozporządzeniem Rady nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych oraz Rozporządzeniem Komisji (WE) nr 889/2008 z dnia 5 września 2008 r. ustanawiające szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli.
W Polsce prawo dotyczące rolnictwa ekologicznego reguluje ustawa Ustawa z dnia 25 czerwca 2009 r. o rolnictwie ekologicznym. Warunkiem nazwania produktu ekologicznym jest produkcja zgodnie z zasadami zawartymi w powyższych przepisach.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (26 526) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH