Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Owoce i warzywa

Światowi producenci past warzywnych szukają zamiennika konserwantów chemicznych

Zainteresowanie potrawami i kuchniami świata sprawia, że na naszych półkach sklepowych pojawiają się wciąż nowe produkty, jednym z nich jest hummus. Rośnie popyt na produkty bezpieczne, zdrowe, smaczne i naturalne z krótką listą składników, lecz z wciąż długim okresem przydatności do spożycia. Czysta etykieta w hummusie to wyzwanie technologiczne.

Światowi producenci past warzywnych szukają zamiennika konserwantów chemicznych
Monika Milej, Chr. Hansen Poland

Zachowanie długiego terminu przydatności do spożycia i znakomitego smaku bez niekorzystnych konserwantów jest jednak możliwe. Pomocne mogą tu być ochronne kultury bakterii, które już są z powodzeniem stosowane do bioprotekcji produktów mleczarskich, mięsnych a nawet wina. „Właściwie prowadzony proces produkcji z użyciem kultur bioprotekcyjnych sprzyja rozwojowi pożądanej flory bakteryjnej blokując jednocześnie rozwój tej niekorzystnej, co w konsekwencji zapobiega psuciu się żywności” – wyjaśnia, Monika Milej, Dyrektor Marketingu CEE, Chr. Hansen Poland. Stabilizacja smaku i koloru jest możliwa dzięki zastosowaniu pozytywnej mikroflory. Dodatkowo bioprotekcyjne kultury bakterii chronią produkt przed zakażeniem bardzo niebezpieczną bakterią Listeria Monocytogenes. „Zakażenie tą bakterią jest bardzo realne, niedawno jeden z producentów wycofał dobrowolnie partię produktów z powodu obaw o zdrowie i życie swoich klientów” – dodaje Marcin Hartman – Technolog Żywności, Chr. Hansen Poland.

Czysta etykieta oraz rozpoznawalne i zrozumiałe dla konsumenta składniki produktu wymienione na etykiecie to motywacje zakupu coraz bardziej wymagających i wyedukowanych konsumentów, także wobec wciąż jeszcze egzotycznego, ale bardzo już popularnego produktu jakim jest hummus. Wiele firm podąża za tym trendem. Przykładowo marka Tribe1 (Nestle) wprowadziła na rynek zreformułowane portfolio 17 wariantów smakowych hummusu bez dodatku środków konserwujących. Decyzję tę podjęto pod wpływem badań konsumenckich.

Zastosowanie bakterii do bioprotekcji nie musi się oczywiście ograniczać do hummusu. Pomocne mogą być one w całej kategorii past powstałych na bazie warzyw. Obok wspomnianej wcześniej stabilizacji koloru, bakterie pomagają zachować ich świeży smak.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Chr. Hansen RSS ALERT    /    Monika Milej RSS ALERT    /    hummus RSS ALERT    /    czysta etykieta RSS ALERT    /    konserwanty RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.206.13.39
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.