REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Święta Bożego Narodzenia w 2014 r. były tańsze niż w ostatnich latach

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 30-12-2014, 09:39
Święta Bożego Narodzenia w 2014 r. były tańsze niż w ostatnich latach
Janusz Dąbrowski, dyrektor promocji Praskiej Giełdy Spożywczej

- Przed świętami w 2014 r., na Praskiej Giełdzie Spożywczej, wiele artykułów niezbędnych do przygotowania świątecznych posiłków, było tańszych niż rok czy dwa lata temu - mówi serwisowi www.portalspozywczy.pl Janusz Dąbrowski, dyrektor promocji Praskiej Giełdy Spożywczej.

REKLAMA

Gwiazdka 2014 r. była najtańsza od kilku lat. Przynajmniej na Praskiej Giełdzie Spożywczej i w odniesieniu do produktów spożywczych kojarzonych ze świątecznymi potrawami.

- Najbardziej staniał cukier. Jeszcze w 2012 r. za 1 kg trzeba było zapłacić średnio 3,5 zł, w 2013 r. 2,66 zł. A już przed świętami 2014 r. cukier kosztował średnio 1,68 zł - mówi Janusz Dąbrowski.

Średnia cena mąki Szymanowskiej spadła z 2,18 zł/kg w 2012 i 2013 r. do 1,68 zł w 2014 r.
Z kolei za 200 gr masła Extra trzeba było zapłacić w 2012 r. średnio 3,31 zł, rok później 4,19 zł a w 2014 r. średnio 3,05 zł.
Olej Kujawski w 2012 r. kosztował średnio 6,31 zł za 1 litr, rok później trzeba było za niego zapłacić 5,61 zł a dwa lata później średnio 5,19 zł.

Średnia cena szynki gotowanej przed świętami spadła z 18,30 zł w 2012 i 2013 r. do 17,52 zł za kilogram. Spadła również średnia cena smalcu z 1,24 zł za 0,2 kg w 2012 r. do 0,93 zł. Tańszy był także schab. W 2012 roku za 1 kilogram tego mięsa na PGS trzeba było zapłacić średnio 14,58 zł, rok później 14,06 zł a w 2014 r. 12,27 zł.

Przed świętami w 2014 r. podrożał za to drób. Dla przykładu za filet z kurczaka trzeba było zapłacić średnio 13,44 zł/kg, podczas gdy jeszcze dwa lata temu 1 kg tego mięsa kosztował 12,75 zł.

Na Praskiej Giełdzie Spożywczej przed świętami Bożego Narodzenia w 2014 r. zdrożały grzyby leśne. Jednak pieczarki, w tym okresie, były najtańsze od wielu lat i za 1 kg trzeba było zapłacić średnio 4 zł. Orzechy laskowe również zdrożały na PGS przed okresem świątecznym i to dwukrotnie do ok. 12 zł. Z kolei ceny orzechów włoskich w tym okresie wahały się od 8 do 12,5 zł za kilogram.

Przed Bożym Narodzeniem 2014, na Praskiej Giełdzie Spożywczej, owoce i warzywa krajowe oraz pomarańcze i banany były tańsze niż przed rokiem. Droższe o 5-10 proc. były w tym okresie ananasy i mandarynki.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (23 110) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH