REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Symbio: Popyt na ekologiczne surowce wciąż jest większy niż podaż

  • Autor: Magdalena Brzózka; www.portalspozywczy.pl
  • Data: 06-03-2017, 11:25
Symbio: Popyt na ekologiczne surowce wciąż jest większy niż podaż
Zbigniew Kozłowski, wiceprezes zarządu Symbio/ fot. Żelazna studio

- Współpracujemy z ponad 300 ekologicznymi gospodarstwami rolnymi w Polsce, które dysponują ponad 3500 hektarami upraw ekologicznych. Są to rolnicy z terenów Podkarpacia, Lubelszczyzny i Mazowsza. Podpisujemy z nimi umowy kontraktacyjne, na mocy których kupujemy od nich ok. 2500 ton owoców i warzyw oraz 1000 ton zbóż rocznie - mówi w rozmowie z serwisem www.portalspozywczy.pl Zbigniew Kozłowski, wiceprezes zarządu Symbio.

REKLAMA

Wiceprezes Symbio przyznaje, że najbardziej atrakcyjne są niego są owoce miękkie: malina i truskawka oraz zboża: orkisz, owies, żyto i pszenica. Spółka kontroluje cały proces produkcji od siewu, poprzez przerób, aż do dostarczenia na półki sklepowe. Wszystko po to, aby do klienta dostarczyć produkty najwyższej jakości

- Problem jest w tym, że wciąż ekologiczne gospodarstwa rolne w Polsce produkują mniej surowców niż jesteśmy w stanie kupić. Popyt na świecie jest większy niż podaż. Rynek ekologicznej żywności bardzo mocno się rozwija, jest duże zapotrzebowanie na eko-surowce. Jednak tych gospodarstw nie przyrasta tak szybko jak byśmy sobie życzyli – dodaje Zbigniew Kozłowski.

I zapewnia, że Symbio choć ma już grupę lojalnych rolników, którzy dostarczają spółce surowce, to jednak wciąż poszukuje nowych dostawców rolnych. 

Spółka ma w ofercie również suszone owoce egzotyczne i te surowce kupuje od zagranicznych rolników. 

- Największym wyzwaniem dla naszej firmy i całego sektora żywności ekologicznej jest dotarcie do konsumentów, budowanie świadomości społecznej, edukowanie na temat właściwości eko-żywności i uświadamianie w jaki sposób odróżnić ją od produktów konwencjonalnych. Do tego niezbędne są kampanie społeczne i edukacyjne. Na szczęście branża potrafi się integrować, jesteśmy w trakcie rejestrowania Polskiej Izby Żywności Ekologicznej - mówi Zbigniew Kozłowski.

Wartość rynku żywności ekologicznej na świecie sięga 81,6 mld USD, w Polsce dokładnie tej wartości nie oszacowano, jednak według ekspertów jest to ok. 330 mln USD. - Udział żywności ekologicznej w całym rynku żywności w Polsce stanowi zaledwie 0,3 proc., podczas gdy w najbardziej rozwiniętych krajach Europy takich jak np. Austria sięga 6,5 proc. w Szwajcarii, 7,7 proc, a w Danii nawet 8,4 proc. Mamy więc jeszcze sporo do zrobienia – mówi wiceprezes Symbio.

Symbio, to notowany na NewConnect, producent i dystrybutor żywności ekologicznej oraz mrożonych półproduktów, działający na rynku od 1998 r. 

 

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (23 110) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH