Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Symbio zamierza poszerzać współpracę z rolnikami

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 23-05-2016, 12:25
Symbio zamierza poszerzać współpracę z rolnikami
fot. materiały prasowe

- Symbio planuje sukcesywne rozszerzanie współpracy z rolnikami z innych regionów Polski, jak również z rolnikami krajów rozwijających się - informuje zarząd Symbio w raporcie.

- W ocenie zarządu, aktualna sytuacja finansowa spółki, jest stabilna i nie występuje zagrożenie w zakresie utraty możliwości kontynuacji działalności w kolejnym okresie, na skutek zamierzonego lub przymusowego ograniczenia dotychczasowej działalności. Zarówno podejmowane decyzje przez głównego akcjonariusza spółki, zmierzające do podwyższenia kapitału zakładowego Symbio, jak i współpraca z Alior Bank S.A. oparta na partnerskich zasadach, daje podstawę do postawienia wniosku, że w tym zakresie nie występują istotne ryzyka czy też zagrożenia - informuje zarząd w komunikacie.

- Produkcja rolnicza, zwłaszcza owoców i warzyw jest objęta dużym ryzykiem zmian pogody. Największe straty w produkcji mogą być spowodowane przymrozkami majowymi, powodującymi przemrożenie kwiatów oraz suszami lub dużymi opadami deszczu w trakcie zbiorów. W sytuacjach ekstremalnych pogoda może spowodować straty dochodzące w pojedynczych gospodarstwach aż do 80 proc. W celu ograniczenia ryzyka pogodowego spółka współpracuje z wieloma rolnikami głównie na terenach dwóch województw – lubelskiego i świętokrzyskiego, ale w celu zmniejszenia tego ryzyka rozpoczęła również pozyskiwanie surowca z innych regionów Polski (województwo podkarpackie, warmińsko-mazurskie), jak i innych. Spółka planuje sukcesywne rozszerzanie współpracy z rolnikami z innych regionów Polski, jak również z rolnikami krajów rozwijających się - informuje zarząd Symbio w raporcie.

Istnieje ryzyko, że przy bardzo atrakcyjnej cenie rynkowej, rolnicy mogą próbować sprzedać towary, które nie posiadają atestów ekologicznych, łamiąc zasady współpracy. - Symbio ma duże doświadczenie w zakresie nadzorowania produkcji surowców w całym okresie wegetacji oraz w trakcie ich przerobu. Doświadczenie to zostało nabyte dzięki współpracy z firmami produkującymi odżywki dla dzieci takimi
jak Hipp, Nestle i Heinz. W celu zapobieganiu dostarczeniu surowców niespełniających norm ekologicznych stosuje się system pobierania próbek surowców w czasie dostaw lub na polach i ich bieżące analizowanie w licencjonowanym laboratorium. Dzięki temu jest prowadzony stały monitoring pozostałości pestycydów w wyrobach. Poza tym, jednostki certyfikujące, nadające certyfikaty na zgodność z rozporządzeniem rady EWG 2092/91 przeprowadzają coroczne kontrole u producentów zapowiedziane i niezapowiedziane, pobierają próbki i przeprowadzają badania na pozostałości pestycydów. Spółka przechowuje aktualne certyfikaty wszystkich dostawców surowców i monitoruje ilość dostarczanych produktów z ilością oznaczoną na certyfikacie. W ten sposób ryzyko dostarczenia dodatkowych ilości produktu konwencjonalnego (niespełniającego norm ekologicznych) jest minimalizowane - czytamy w raporcie Symbio.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 108) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH