Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Symbio zamierza poszerzać współpracę z rolnikami

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 23-05-2016, 12:25
Symbio zamierza poszerzać współpracę z rolnikami
fot. materiały prasowe

- Symbio planuje sukcesywne rozszerzanie współpracy z rolnikami z innych regionów Polski, jak również z rolnikami krajów rozwijających się - informuje zarząd Symbio w raporcie.

- W ocenie zarządu, aktualna sytuacja finansowa spółki, jest stabilna i nie występuje zagrożenie w zakresie utraty możliwości kontynuacji działalności w kolejnym okresie, na skutek zamierzonego lub przymusowego ograniczenia dotychczasowej działalności. Zarówno podejmowane decyzje przez głównego akcjonariusza spółki, zmierzające do podwyższenia kapitału zakładowego Symbio, jak i współpraca z Alior Bank S.A. oparta na partnerskich zasadach, daje podstawę do postawienia wniosku, że w tym zakresie nie występują istotne ryzyka czy też zagrożenia - informuje zarząd w komunikacie.

- Produkcja rolnicza, zwłaszcza owoców i warzyw jest objęta dużym ryzykiem zmian pogody. Największe straty w produkcji mogą być spowodowane przymrozkami majowymi, powodującymi przemrożenie kwiatów oraz suszami lub dużymi opadami deszczu w trakcie zbiorów. W sytuacjach ekstremalnych pogoda może spowodować straty dochodzące w pojedynczych gospodarstwach aż do 80 proc. W celu ograniczenia ryzyka pogodowego spółka współpracuje z wieloma rolnikami głównie na terenach dwóch województw – lubelskiego i świętokrzyskiego, ale w celu zmniejszenia tego ryzyka rozpoczęła również pozyskiwanie surowca z innych regionów Polski (województwo podkarpackie, warmińsko-mazurskie), jak i innych. Spółka planuje sukcesywne rozszerzanie współpracy z rolnikami z innych regionów Polski, jak również z rolnikami krajów rozwijających się - informuje zarząd Symbio w raporcie.

Istnieje ryzyko, że przy bardzo atrakcyjnej cenie rynkowej, rolnicy mogą próbować sprzedać towary, które nie posiadają atestów ekologicznych, łamiąc zasady współpracy. - Symbio ma duże doświadczenie w zakresie nadzorowania produkcji surowców w całym okresie wegetacji oraz w trakcie ich przerobu. Doświadczenie to zostało nabyte dzięki współpracy z firmami produkującymi odżywki dla dzieci takimi
jak Hipp, Nestle i Heinz. W celu zapobieganiu dostarczeniu surowców niespełniających norm ekologicznych stosuje się system pobierania próbek surowców w czasie dostaw lub na polach i ich bieżące analizowanie w licencjonowanym laboratorium. Dzięki temu jest prowadzony stały monitoring pozostałości pestycydów w wyrobach. Poza tym, jednostki certyfikujące, nadające certyfikaty na zgodność z rozporządzeniem rady EWG 2092/91 przeprowadzają coroczne kontrole u producentów zapowiedziane i niezapowiedziane, pobierają próbki i przeprowadzają badania na pozostałości pestycydów. Spółka przechowuje aktualne certyfikaty wszystkich dostawców surowców i monitoruje ilość dostarczanych produktów z ilością oznaczoną na certyfikacie. W ten sposób ryzyko dostarczenia dodatkowych ilości produktu konwencjonalnego (niespełniającego norm ekologicznych) jest minimalizowane - czytamy w raporcie Symbio.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 691) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH