Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Szef PFPŻ: Sadownicy po przechowalniach powinni inwestować w tłocznie i suszarnie

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 22-12-2014, 11:10
Szef PFPŻ: Sadownicy po przechowalniach powinni inwestować w tłocznie i suszarnie
Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności (PFPŻ)

- Rosyjskie embargo uświadomiło, że Polska ma ogromny potencjał produkcyjny jeśli chodzi o surowce, zarówno ogrodnicze jak i rolne. Jednak wszyscy producenci i przetwórcy muszą być świadomi, że tak naprawdę przyszłością polskiego sadownictwa i rolnictwa jest sprzedaż produktów przetworzonych i promowanie polskich surowców poprzez produkty przetworzone - mówi Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności (PFPŻ).

Zdaniem szefa PFPŻ dobrym przykładem na promowanie przetworzonych, polskich owoców jest jest mariaż Wyborowej z polskimi jabłkami, w postaci alkoholu wytworzonego z naszych jabłek. - To doskonały sposób wykorzystania jednej z najpopularniejszej w świecie polskich marek alkoholowych do promocji polskiego jabłka i prawidłowy kierunek rozwoju dla wszystkich producentów rolnych i przetwórców. Dzięki temu polskie jabłko ma szansę zaistnieć na rynkach światowych. A Polska ma szansę się wypromować jako kraj, który produkuje w sposób naturalny, często ekologiczny i różnorodny - twierdzi Andrzej Gantner.

I podkreśla, że musimy to promować i podkreślać. - Bo to, że jesteśmy najlepsi w wielu różnych kategoriach produktów jest naszą przewagą konkurencyjną, a nie niska cena. Saldo dodatnie polskiego eksportu jest generowane przez produkty przetworzone, a polskie jabłko możemy przetworzyć na tysiące sposobów - dodaje Andrzej Gantner.

Dlatego, jego zdaniem, grupy producenckie w Polsce i producenci jabłek muszą teraz wykonać kolejny, milowy krok. - Po przechowalniach muszą zainwestować w tłocznie, suszarnie i tysiące innych rzeczy, które spowodują, że polskie jabłko w postaci wyrafinowanych produktów przetworzonych trafi na najlepsze stoły UE i świata - mówi szef PFPŻ. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Anna H. 29-12-2014, 16:18:
W końcu dobry sposób na wykorzystanie potencjały jabłek, całej afery aby wypromować swoją markę;) I zgadzam się z Panem Andrzejem Gantnerem - oprócz samego zbierania owoców i ich przechowywania w obrębie sadów powinny powstać tłocznie, suszarnie i inne maszyny umożliwiające na miejscu od razu przetwarzanie jabłek i proponowanie wielu rodzaju produktów konsumentom

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 080) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH