Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Szefowa Symbio: Rośniemy nieco powyżej rynku

  • Autor: MB; www.portalspozywczy.pl
  • Data: 23-07-2013, 14:15
Szefowa Symbio: Rośniemy nieco powyżej rynku
Sylwia Rybicka, prezes zarządu Symbio

- Rozwój rynku ekologicznego w Polsce związany jest głównie z rosnącą świadomością konsumentów oraz wzrastającym zainteresowaniem zdrowym stylem życia i odżywiania się - mówi w rozmowie z serwisem www.portalspozywczy.pl Sylwia Rybicka, prezes zarządu Symbio.

Czym jest żywność ekologiczna? 

Żywność ekologiczna jest to żywność produkowana z surowców wyprodukowanych/wyhodowanych (w przypadku mięsa) bez użycia sztucznych nawozów, pestycydów, czy hormonów (w przypadku mięsa i mleka). Dodatkowo produkty ekologiczne są wolne od sztucznych barwników, aromatów a także nie są modyfikowane genetycznie (GMO free). Produkty ekologiczne muszą posiadać certyfikat nadawany przez wyspecjalizowane jednostki certyfikujące nadzorowane przez IHARS.

Bardzo ważne jest aby pamiętać, że określenia "zdrowa żywność", "żywność naturalna", "slow food" nie oznaczają żywności ekologicznej. Są to terminy używane do celów komercyjnych. Jeśli szukamy żywności ekologicznej to musimy zwracać uwagę, czy na opakowaniu znajduje się numer certyfikatu i nazwa firmy certyfikującej, oraz logo. Jeśli takich informacji nie ma, to product ten nie jest ekologiczny.

Jaka jest wartość rynku zdrowej żywności w Polsce? Jak ten rynek rośnie, na jakim jest etapie rozwoju? Jakie są perspektywy rozwoju rynku żywności ekologicznej w Polsce?

Nie ma dokładnych badań co do wielkości tego rynku ekologicznego w Polsce, głównie z uwagi na brak rozróżnienia żywności ekologicznej od innej żywności, określanej również mianem zdrowej. Pojawiają się jednak różne szacunki I raporty, które podają, że zdrowej żywności stanowił ok 375 mln w roku 2010 i rośnie 25% rocznie. Instytut Uprawy Nawożenia I Gleboznawstwa w Puławach szacuje wartość rynku na 50 mln Euro.

Naszym zdaniem, porównując się z innymi państwami UE, gdzie spożycie żywności ekologicznej jest nawet 10-20 krotnie wyższe, Polska jest wciąż na początku drogi. Średnia dla Europy to 3% rynku żywności. Podczas gdy w Niemczech, Dani, czy Szwajcarii ten wskaźnik dochodzi do 5%, w Polsce to wciąż zaledwie 0,2%.

Rozwój rynku ekologicznego w Polsce związany jest głównie z rosnącą świadomością konsumentów oraz wzrastającym zainteresowaniem zdrowym stylem życia i odżywiania się. My szacujemy, że rynek ten rozwija się mniej więcej w tempie ok. 20-25% rocznie. Możemy to potwierdzić na własnym przykładzie. Jeszcze parę lat temu gdy z pewną nieśmiałością wprowadzaliśmy na rynek nasze pierwsze produkty ekologiczne (soki i dżemy) na rynek polski (w tym czasie byliśmy już uznanym producentem ekologicznych półproduktów na rynki Unii Europejskiej i USA), zainteresowanie tymi produktami było szczątkowe, a wiedza na ten temat jeszcze mniejsza.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 463) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH