Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Tanieje cukier. Zbiory trzciny w Brazylii lepsze od oczekiwań

  • Autor: PAP
  • Data: 13-01-2015, 09:58

Cukier tanieje od czterech lat, w samym 2014 r. na giełdzie w Londynie staniał o 11 proc , a w Nowym Jorku o 10 proc. . Według analityków, na światowe ceny cukru wypływa głównie produkcja w Brazylii. Okazało się, że w tym sezonie jest ona lepsza od oczekiwań.

Brazylijski związek sektora trzciny cukrowej UNICA zrewidował swój szacunek wyników kampanii cukrowniczej 2014/2015. Analitycy jeszcze kilka tygodni temu szacowali, że spadek zbiorów wyniesie trzciny cukrowej wyniesie nie 5 proc., ale 9 proc. Powodem tak pesymistycznej prognozy była susza e środkowo-południowej części Brazylii, skąd uzyskuje się 90 proc. zbiorów trzciny.

W rezultacie zbiory trzciny cukrowej w sezonie 2014/15 (kwiecień/marzec) w tej części Brazylii wyniosły 564,2 mln ton. Produkcja cukru była niższa o 6 proc wobec poprzedniego roku i wyniosła 31,8 mln ton (prognozowano 7 proc. spadek), ale o 2 proc. więcej wytworzono alkoholu (25,7 mld litrów).

Produkcja etanolu uwodnionego wyniosła 14,9 mld litrów, a bezwodnego 10,8 mld l. Pierwszy rodzaj alkoholu używany jest jako paliwo w pojazdach przystosowanych do spalania wysokospirytusowej mieszanki paliwowej, drugi zaś jako biokomponent.

Mniejsza produkcja cukru to w dużej mierze efekt dywersyfikacji surowca, więcej trzciny trafia do produkcji bioetanolu niż do cukrowni. W ostatniej kampanii na produkcję cukru zostało przeznaczone 43 proc. zebranej trzciny cukrowej, jest to najmniej od 3 lat.

Brazylia jest największym na świecie producentem cukru. Jej udział w rynku szacowany jest na ponad 20 proc. Kraj ten jest też pierwszym eksporterem tego surowca. Zbiory trzciny i produkcja cukru w tym kraju mają decydujący wpływ na poziom cen giełdowych cukru.

Kolejny czynnikiem wpływającym na światowe ceny cukru jest produkcja bioetanolu w tym kraju. Brazylijskie prawo nakazuje dodawanie bioetanolu do paliw. Wykorzystanie cukru w branży paliwowej sprawia, że cena tego surowca zależy także od regulacji państwowych w zakresie używania biopaliw.

W ostatnim tygodniu grudnia u.br. przyniósł dość wyraźne spadki notowań cukru. W Londynie cukier biały potaniał do 416,4 USD/t tj. o 2 proc. w ciągu miesiąca i o 11 proc. W Nowym Jorku cukier surowy pod koniec roku kosztował 349,9 dolarów za tonę czyli staniał o 4 proc. w ciągu miesiąca i o 10 proc. w ciągu roku.

Podobał się artykuł? Podziel się!

CENY HURTOWE

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 346) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH