Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

TRSK: W ciągu 20 lat spożycie jabłek w Polsce spadło z 25 do 12 kg per capita

  • Autor: www.portalspozywczy.pl/ TRSK
  • Data: 25-09-2017, 15:01
TRSK: W ciągu 20 lat spożycie jabłek w Polsce spadło z 25 do 12 kg per capita
fot. shutterstock

- Podstawowymi warunkami sprzedaży dużej ilości jabłek po opłacalnych cenach, jest ich dostosowanie do potrzeb oraz wymagań rynku zagranicznego i krajowego. Produkujemy dużo jabłek deserowych, ale za mało wysokiej, a jeszcze mniej bardzo wysokiej jakości oraz odmian, których lubią zagranicznej i krajowi konsumenci. Duże są różnice potrzeb i wymagań w kraju i zagranicą. Kto się do nich dostosuje swoją produkcją jabłek, ma zapewnione nie tylko wysokie ale nawet bardzo dobre wyniki ekonomiczne. A kto tego nie potrafi, musi się spodziewać niskich cen i trudności w zbycie swoich jabłek deserowych - informuje prof. dr hab. Eberhard Makosz z Towarzystwa Rozwoju Sadów Karłowych.

- Na światowym rynku jabłek, duże są różnice w wymaganiach jakościowych i odmianowych. Najwyższe wymagania są w krajach arabskich. Tam można sprzedać tylko jabłka bardzo wysokiej jakości, koloru czerwonego, po bardzo wysokich cenach. Niższe są w krajach wschodniej Europy, w których jeszcze jest duży popyt na jabłka różnych odmian, średniej jakości. Sama Rosja importuje ponad 1.2 mln ton jabłek deserowych. Powoli w wielu krajach spada spożycie jabłek. Znikome, bądź bardzo niskie jest w krajach środkowej Afryki, najwyższe w Austrii i Turcji, ponad 25 kg/mieszkańca - wylicza Eberhard Makosz. 

I dodaje, że w Polsce, w ciągu ostatnich 20 lat spadło z 25 do 12 kg/mieszkańca. - Polska już może eksportować swoje jabłka na cały świat, w tym 90 - 95 % do krajów europejskich, najwięcej do krajów wschodniej Europy. Aktualnie eksportujemy około 1.0 mln ton jabłek, z dużymi szansami zwiększenia, co najmniej o 300 tys. ton. Pod warunkiem, że poprawi się jakość jabłek i będzie więcej odmian jednokolorowych. Dotyczy to także rynku krajowego - informuje w komunikacie Eberhard Makosz.

Jego zdaniem przy wyborze odmiany pod uprawę trzeba uwzględnić jej wymagania glebowe i klimatyczne, a te są różne w naszym kraju.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 444) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH