Trwa skup owoców przez zakłady przetwórcze, deszcze obniżyły jakość surowca

Kończy się powoli skup truskawek w zakładach przetwórczych i chłodniach. Na początku lipca średnie ceny truskawek odszypułkowanych kształtowały się na poziomie 1,30-1,70 PLN/kg, z szypułką 0,65-0,75 PLN/kg. W br. koniec sezonu nie wiąże się z istotną podwyżką cen skupu surowca, mimo pogorszenia warunków pogodowych - informują analitycy Banku BGŻ.
Zakłady przetwórcze skupują również maliny. Jak podaje www.fresh-market.pl, ze względu na niższą jakość surowca - co jest pochodną niesprzyjających warunków pogodowych - znaczna część malin jest klasyfikowana jako II klasa.
W tym przypadku ceny oscylują w granicach 2,20-2,70 PLN/kg w województwie lubelskim. Jak podaje cytowane źródło, jeszcze w ostatnich dniach czerwca znacznie więcej płacono za maliny klasy I - 3,80 PLN/kg w punkcie skupu, natomiast na rampie 4,00-4,10 PLN/kg.
Według raportu IERiGŻ Rynek owoców i warzyw, w br. produkcja mrożonych malin najprawdopodobniej będzie wyższa niż w ub.r., pod warunkiem, że zbiory owoców będą większe niż w ub.r. i utrzyma się duże zapotrzebowanie na mrożone owoce na rynkach zagranicznych.
Na Mazowszu i Podkarpaciu rozpoczęto skup porzeczek czerwonych. Ceny skupu tych owoców są niższe niż przed rokiem o 0,20-0,25 PLN i kształtują się na poziomie 1,00 PLN/kg (punkty skupu na Podkarpaciu) i 1,25 PLN/kg (na bramie zakładu na Mazowszu). W przypadku porzeczki czarnej ceny w skupie kształtują się na poziomie 1,40-1,80 PLN/kg (2,00-2,10 PLN/kg loco zakład).

KOMENTARZE
Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!