Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Tylko 31 grup producenckich w woj. świętokrzyskim

  • Autor: PAP
  • Data: 06-11-2012, 18:50

Świętokrzyscy rolnicy nie kwapią się do zakładania grup producenckich. W regionie jest ich tylko 31. Przy rozdrobnionych gospodarstwach - jak twierdzą - nawet działanie w grupie się nie opłaci.

Pierwsza grupa producencka powstała w regionie świętokrzyskim w 2004 roku. Do chwili obecnej czynnych grup rolniczych jest 14. Nieco lepiej radzą sobie sadownicy i producenci warzyw, którzy założyli 17 grup producenckich.

"W porównaniu do innych regionów Polski, u nas grup producenckich jest bardzo mało. Powodów braku popularności tej formy współdziałania w naszym regionie jest kilka. Najpoważniejszym jest rozdrobnienie gospodarstw rolnych" - poinformował PAP Krzysztof Janakowski, kierownik oddziału rolnictwa i ochrony gospodarki rolnej Departamentu Rozwoju Obszarów Wiejskich i Środowiska Świętokrzyskiego Urzędu Marszałkowskiego w Kielcach.

W regionie świętokrzyskim rolników gospodarujących na kilkudziesięciu hektarach ziemi jest niewielu. Średnia wielkość gospodarstwa to około 5 hektarów, przy czym w powiatach takich jak skarżyski, konecki czy ostrowiecki - tradycyjnie zajmujących się uprawą zbóż i ziemniaków - gospodarstwa mają średnio po 2 hektary.

Jedną z większych grup działających w województwie świętokrzyskim jest Ostrowieckie Stowarzyszenie Producentów Rolnictwa Ekologicznego "Ekotel", skupiające 39 rolników, mających łącznie 338 hektarów ziemi.

"Nasza grupa powstała w 2008 roku i już ma stałych odbiorców, co jest najlepszym gwarantem pozycji na rynku. Jednak utrzymanie się na nim nie jest proste, bo wiążą się z tym spore koszty, jak choćby prowadzenie pełnej księgowości. W ostatnim czasie kilka grup zajmujących się uprawami rolnymi w naszym regionie zawiesiło działalność" - wyjaśnił PAP przedstawiciel "Ekotela" Jerzy Dryja.

Prezes Świętokrzyskiej Izby Rolniczej Ryszard Ciźla podkreślił, że na niewielką liczbę rolniczych grup producenckich w regionie mają wpływ także przepisy umożliwiające otrzymanie dotacji. "Zdecydowanie lepsze warunki mają grupy sadownicze i warzywnicze, które mogą otrzymać wyższe dotacje na inwestycje, wynoszące nawet 70 proc. ich wartości. Producenci typowo rolni takich możliwości nie mają" - powiedział prezes Ciźla.

W województwie świętokrzyskim jest blisko 400 tys. hektarów gruntów ornych, z czego ponad 50 tys. hektarów zajmują sady i uprawy warzywne. Najwięcej grup producenckich powstało w 2010 roku. W roku 2012 zarejestrowały się tylko dwie, skupiające hodowców drobiu.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 182) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH