Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Udział powierzchni ekologicznej w Polsce wzrasta najszybciej w UE

  • Autor: ŁR, portalspozywczy.pl
  • Data: 13-02-2014, 10:55

Tereny pod uprawę ekologiczną zajmują już 4,6 proc. całkowitej powierzchni użytków rolnych w Polsce – wynika z danych Eurostat za 2012 rok. To wciąż mniej niż w Unii Europejskiej, gdzie procent ten wynosi 5,7, a uzyskany przez Polskę wynik plasuje ją dopiero na 15. miejscu. Jednak od 2005 roku udział eko gruntów w naszym kraju zwiększył się o 360 proc., co oznacza największą dynamikę wzrostu wśród państw członkowskich.

Według GIJHARS w Polsce na koniec grudnia 2012 roku było 25,9 tys. gospodarstw ekologicznych, czyli o blisko 11 proc. więcej niż w 2011. 

Najwyższy odsetek gruntów ekologicznych w stosunku do ogółu terenów przeznaczonych pod uprawę notuje w UE Austria (18,6 proc.), dalej Szwecja (15,8 proc.), a za nimi trzy kraje Europy Środkowo-Wschodniej: Estonia (14,9 proc.), Czechy (13,1 proc.) i Łotwa (10,6 proc.). Na końcu stawki pod tym względem znajdują się Irlandia (1,1 proc.), Bułgaria (0,8 proc.) i Malta (0,3 proc.).

- Tereny pod eko uprawy z roku na rok zajmują coraz większą powierzchnię użytków rolnych w naszym kraju. Wprawdzie na tle całej Unii nie plasujemy się jeszcze na wysokiej pozycji, jednak warte podkreślenia jest to, że na przestrzeni ostatnich lat zanotowaliśmy najbardziej dynamiczny wzrost wśród państw członkowskich. Co więcej, na przykładzie sąsiadujących z nami Czech, które znajdują się w górnej stawce pod względem udziału eko gruntów w całej powierzchni terenów przeznaczonych pod uprawę, widać, ile jeszcze mamy do zrobienia w tym zakresie. Tym bardziej, że użytki rolne w Polsce według danych GUS za rok 2012 stanowiły ponad 48 proc. powierzchni naszego kraju - zauważa Bartosz Sosnowski, prezes firmy MT Polska, organizującej Targi Produktów Ekologicznych i Tradycyjnych Regionalia.

- Spory potencjał rozwoju dla Polski stwarza też fakt, że w trosce o ekologię i swoje zdrowie, coraz częściej stawiamy na nieprzetworzoną żywność. W ślad za zwiększonym zapotrzebowaniem na tego typu artykuły, rośnie też liczba eko producentów w naszym kraju. Właśnie to, co wytwarzają w swoich gospodarstwach na terenie całej Polski będziemy pokazywać w jednym miejscu w Warszawie podczas Regionaliów - dodajeSosnowski.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 946) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH