Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

UE czołowym producentem jabłek na świecie. Polska i Włochy głównymi dostawcami

  • Autor: PAP
  • Data: 28-12-2011, 19:57
UE czołowym producentem jabłek na świecie. Polska i Włochy głównymi dostawcami
Polska i Włochy największymi producentami jabłek w Europie

Golden Delicious, Gala, Red Delicious, Jonagold i Idared - to najczęściej produkowane jabłka w Unii Europejskiej. Kraje „27"-tki są czołowym światowym producentem i konsumentem tych owoców. Największym ich producentem w Europie są Polska i Włochy.

Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) jabłka są trzecim - po arbuzach i bananach - owocem produkowanym na świecie (2009 r.). W sumie w 2009 r. zebrano na wszystkich kontynentach 71,7 mln ton jabłek wobec 69,8 mln ton rok wcześniej. Światowa produkcja jabłek w stosunku do lat sześćdziesiątych wzrosła aż 2,5-krotnie, a w okresie 10 lat - od 1994 do 2004 r. aż o 30 proc.

Jak informuje w swoim raporcie Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa (FAMMU/FAPA), zdaniem analityków w 2015 globalna produkcja jabłek będzie na poziomie ok. 73 mln ton. Obecne największe problemy na światowym rynku tych owoców wynikają przede wszystkim z nadwyżki podaży nad popytem. W następnych latach eksperci przewidują dalszy wzrost produkcji. Jeśli utrzymany zostanie dotychczasowy trend, produkcja będzie rosła o 2 proc. rocznie - czyli o średnio ok. 1 mln ton rocznie.

Kraje unijne „27" są czołowym światowym producentem jabłek. W ostatnich latach średnio w UE uzyskuje się od ok. 7 mln do ponad 11 mln ton jabłek rocznie. Wielkość zbiorów zależy przede wszystkim od warunków pogodowych w danym sezonie.

Do czołowej piątki unijnych producentów zalicza się Polskę, Włochy, Francję, Niemcy oraz Hiszpanię - te kraje dostarczają 75 proc. unijnej produkcji jabłek. W 2010 r. zbiory jabłek w UE wyniosły 9,7 mln ton i były o 12 proc. niższe niż w 2009 r. W tym roku szacuje się, że produkcja jabłek w Unii wyniesie ok. 10,5 mln ton, czyli będzie o 8 proc. wyższa.

Polska i Włochy są największymi unijnymi producentami jabłek. W 2010 r. przodowały Włochy z wynikiem 2,2 mln ton. W Polsce zebrano wówczas niecałe 1,9 mln ton. Według szacunków, w tym roku zbiory jabłek w Polsce będą na poziomie 2,5 mln ton i będą wyższe niż we Włoszech.

Jabłka są najpopularniejszym owocem wśród obywateli państw unijnych, po bananach i owocach cytrusowych. W sezonie 2010/2011 (maj-czerwiec) ich konsumpcja szacowana jest na ok. 7,7 mln ton.

W okresie od lipca 2010 r. do końca czerwca 2011 r. kraje UE wyeksportowały łącznie niecałe 1,1 mln ton jabłek, natomiast sprowadziły na europejski rynek ok. 615 tys. ton. W tym sezonie (2011/2012) wywóz jabłek prawdopodobnie wzrośnie do ok. 1,5 mln ton, a import wyniesie ok. 635 tys. ton.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 220) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH