Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

UE: Pogoda przyczyną słabszych wyników kampanii cukrowniczej

  • Autor: FAPA/FAMMU na podstawie Reuters
  • Data: 10-09-2013, 10:05

W wielu krajach unijnych zimna i mokra wiosna opóźniła zasiewy buraków cukrowych, co negatywnie odbiło się na plonowaniu i zawartości cukru w korzeniach. We znaki dało się także suche lato. W wielu krajach ograniczono też uprawy buraków cukrowych (częściowo na skutek złych warunków pogodowych, częściowo z powodu nadprodukcji w poprzednim sezonie) - informuje FAPA/FAMMU na podstawie Reuters.

Francuski związek plantatorów szacuje, że średnie plonowanie wyniesie maksymalnie 86 t/ha (obecnie jest to 83-83 t/ha) i będzie mniejsze od średniej pięcioletniej w wysokości 89 t/ha. Według danych tamtejszego ministerstwa rolnictwa areał jest stabilny (około 390 tys. ha). Związek francuskich producentów cukru SNFS ocenia, że średnia zawartość cukru w korzeniach wynosi 16,8% wobec 17,5% rok temu. Dlatego też plon technologiczny cukru oszacowano na 10,7 t/ha wobec 11,6 t/ha rok wcześniej.

Pozwoliłoby to wytworzenie niespełna 4,2 mln ton cukru wobec ponad 4,7 mln ton sezon wcześniej. Niemiecki związek producentów cukru WVZ szacuje, że tegoroczne plony wyniosą 63,6 t/ha wobec 71,3 t/ha rok temu. Areał wynosi 341 tys. ha i jest o 14% mniejszy w relacji rocznej. Dlatego też produkcja ma spaść z 4,37 do 3,46 mln ton. (patrz osobna informacja) Brytyjczycy są na razie powściągliwi w szacowaniu wyników kampanii buraczanej.

Przyznają jednak, że wiosna była trudna, ale warunki wegetacyjne latem poprawiły się i jest zbyt wcześnie, by szacować produkcję cukru, która może być jednak zbliżona do zeszłorocznej (1,3 mln ton). We Włoszech areał buraków cukrowych jest wyraźnie mniejszy i wynosi 45 tys. ha wobec 60-65 tys. ha w poprzednich latach. Średnia zawartość cukru szacowana jest na 16%.

W Hiszpanii opóźnienia zasiewów dotyczyły około połowy upraw buraków cukrowych. Azucarera, największy producent cukru w tym kraju uważa jednak, że wegetacja przebiegła dobrze. Średnia zawartość cukru w korzeniach została oszacowana na 17,6%, a plon buraków cukrowych na średnio 76 t/ha. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

CENY HURTOWE

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 010) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 269)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH