REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

UE: Pogoda przyczyną słabszych wyników kampanii cukrowniczej

  • Autor: FAPA/FAMMU na podstawie Reuters
  • Data: 10-09-2013, 10:05

W wielu krajach unijnych zimna i mokra wiosna opóźniła zasiewy buraków cukrowych, co negatywnie odbiło się na plonowaniu i zawartości cukru w korzeniach. We znaki dało się także suche lato. W wielu krajach ograniczono też uprawy buraków cukrowych (częściowo na skutek złych warunków pogodowych, częściowo z powodu nadprodukcji w poprzednim sezonie) - informuje FAPA/FAMMU na podstawie Reuters.

REKLAMA

Francuski związek plantatorów szacuje, że średnie plonowanie wyniesie maksymalnie 86 t/ha (obecnie jest to 83-83 t/ha) i będzie mniejsze od średniej pięcioletniej w wysokości 89 t/ha. Według danych tamtejszego ministerstwa rolnictwa areał jest stabilny (około 390 tys. ha). Związek francuskich producentów cukru SNFS ocenia, że średnia zawartość cukru w korzeniach wynosi 16,8% wobec 17,5% rok temu. Dlatego też plon technologiczny cukru oszacowano na 10,7 t/ha wobec 11,6 t/ha rok wcześniej.

Pozwoliłoby to wytworzenie niespełna 4,2 mln ton cukru wobec ponad 4,7 mln ton sezon wcześniej. Niemiecki związek producentów cukru WVZ szacuje, że tegoroczne plony wyniosą 63,6 t/ha wobec 71,3 t/ha rok temu. Areał wynosi 341 tys. ha i jest o 14% mniejszy w relacji rocznej. Dlatego też produkcja ma spaść z 4,37 do 3,46 mln ton. (patrz osobna informacja) Brytyjczycy są na razie powściągliwi w szacowaniu wyników kampanii buraczanej.

Przyznają jednak, że wiosna była trudna, ale warunki wegetacyjne latem poprawiły się i jest zbyt wcześnie, by szacować produkcję cukru, która może być jednak zbliżona do zeszłorocznej (1,3 mln ton). We Włoszech areał buraków cukrowych jest wyraźnie mniejszy i wynosi 45 tys. ha wobec 60-65 tys. ha w poprzednich latach. Średnia zawartość cukru szacowana jest na 16%.

W Hiszpanii opóźnienia zasiewów dotyczyły około połowy upraw buraków cukrowych. Azucarera, największy producent cukru w tym kraju uważa jednak, że wegetacja przebiegła dobrze. Średnia zawartość cukru w korzeniach została oszacowana na 17,6%, a plon buraków cukrowych na średnio 76 t/ha. 

CENY HURTOWE

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (23 379) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH