Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

UE: Stewia dopuszczona jako słodzik w produkcji musztardy

  • Autor: FAPA/FAMMU na podstawie Dz.U. UE
  • Data: 18-04-2016, 14:59
UE: Stewia dopuszczona jako słodzik w produkcji musztardy
fot. shutterstock

Komisja Europejska opublikowała rozporządzenie (UE) nr 2016/441 (L 78/47) dopuszczające glikozydy stewiolowe (E 960) jako substancję słodzącą w musztardzie - informuje FAPA/FAMMU na podstawie Dz.U. UE.

Z analizy Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności wynika, że zastosowanie stewiolu w maksymalnej wysokości 120 mg na kilogram musztardy doprowadziłoby przy średnim spożyciu musztardy do wzrostu spożycia E 960 o 0,0-0,133 proc. dziennej dawki (4 mg/kg masy ciała/dzień), a przy dużym spożyciu wzrost wyniósłby 0,0-1,143 proc.

Uznano to za nieistotny wzrost i postanowiono dopuścić do użycia E 960 jako słodzika musztardy w maksymalnej wysokości 120 mg/kg. Tym samym też odpowiednio zmienił się załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (25 610) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH