Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

UE: Wstępna propozycja zmian w sektorze cukru po 2015 r.

  • Autor: FAMMU/FAPA na podstawie KE
  • Data: 26-10-2011, 11:13
UE: Wstępna propozycja zmian w sektorze cukru po 2015 r.

Komisja Europejska przedstawiła wstępny projekt zmian Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych po 2013 r. W przypadku rynku cukru obecne uregulowania wygasają w październiku 2015 r. - informuje FAMMU/FAPA na podstawie KE.

Wbrew wcześniejszym przeciekom w propozycji nie znalazł się zapis o wydłużeniu o jeden rok rozliczeniowy obowiązywania systemu kwot produkcyjnych dla cukru i izoglukozy oraz ceny minimalnej dla kwotowych buraków cukrowych.

Najważniejszymi założeniami propozycji zmian w sektorze cukru są:
1) zniesienie kwot produkcyjnych na cukier w październiku 2015 r.;
2) zniesienie ceny minimalnej na buraki cukrowe w październiku 2015 r.;
3) wprowadzenie obligatoryjnych umów kontraktacyjnych na buraki cukrowe;
4) utrzymanie cen referencyjnych na obecnym poziomie (404,4 EUR/t dla cukru białego i 335,2 EUR/t dla cukru surowego);
5) sezon na rynku cukru będzie trwał od 1 października do 30 września następnego roku (bez zmian);
6) cukier biały zostanie objęty systemem dopłat do prywatnego przechowywania;
7) dla produktów z sektora cukrowniczego objętego uregulowaniami tego rynku (np. cukier biały, izoglukoza, syrop inulinowy itp.) mogą zostać przyznane refundacje eksportowe, o ile będzie wymagać tego sytuacja rynkowa, refundacje mają dotyczyć produktów zarówno w stanie przetworzonym, jak i nieprzetworzonym;
8) Finlandia może przyznać tamtejszym plantatorom osobną krajową pomoc w wysokości nie wyższej niż 350 EUR/ha;
9) sztuczny miód (CN 1702 90 60) przestanie być objęty regulacjami rynku cukru;
10)w przypadku możliwości wystąpienia zaburzenia rynku wspólnotowego Komisja, na wniosek kraju członkowskiego, może podjąć decyzję o zawieszeniu mechanizmu uszlachetniania czynnego. Obowiązkowe umowy kontraktacyjne mają zawierać warunki zakupu, dostawy, odbioru i transportu.

ceł dodatkowych będzie najprawdopodobniej działał w ten sam sposób, co obecnie. Trudno oczekiwać przywrócenia refundacji eksportowych dla cukru - Unia odchodzi od tego typu wsparcia. Jednak zniesienie kwot produkcyjnych i ceny minimalnej na buraki cukrowe sprawi, że cukier z UE przestanie być w jakikolwiek sposób subsydiowany, co oznacza, że teoretycznie UE mogłaby dopłacać do eksportu 1,37 mln ton rocznie, czyli do limitu WTO. O pieniądze na takie działanie będzie jednak raczej dość trudno.

Zniesienie kwotowania produkcji zaowocuje także najprawdopodobniej zniesieniem kwot eksportowych na cukier pozakwotowy (formalnie takiego cukru i tak nie będzie, ale eksport jako taki nie powinien być limitowany).

Na razie brak szczegółów dotyczących funkcjonowania systemu dopłat do prywatnego przechowalnictwa. Prawdopodobnie zostanie ono oparte na cenie referencyjnej.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 746) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH