REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

UE: Złagodzenie standardów jakościowych dla owoców i warzyw

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 01-08-2008, 15:50
UE: Złagodzenie standardów jakościowych dla owoców i warzyw

Komisja Europejska zbliża się do uchylenia zakazu sprzedaży na terenie państw unijnych warzyw i owoców dotyczącymi kształtu, koloru czy wyglądu produktów. Do sprzedaży zostaną dopuszczone owoce i warzywa, które do tej pory nie były zaklasyfikowane jako "klasa I" - podaje FAMMU/FAPA.

REKLAMA

Sprawa została poruszona z uwagi na rosnący problem nie tylko unijny, ale i światowy - galopujące ceny żywności, wzrost kosztów produkcji i problem braku żywności w niektórych częściach świata, przy jednoczesnym w zasadzie marnowaniu żywności poprzez przestrzeganie dawno temu ustalonych przepisów. Obecnie tocząca się dyskusja dotyczy złagodzenia standardów jakościowych ustalonych dla 36 produktów ogrodnictwa uwzględniających klasyfikowanych jako "klasa I" sprzedawana bezpośrednio konsumentom.

Wstępna propozycja dotyczy wprowadzenia jedynie 10 takich standardów jakościowych dla 10 głównych produktów, które stanowią obecnie 75 proc. unijnego handlu, a na pozostałe 26 produktów standardy obecnie obowiązujące będą zniesione, a produkty te będą znakowane specjalnie jako "produkty przeznaczone do gotowania", a nie do bezpośredniego spożycia. Tak więc zakrzywiony ogórek czy jabłko o nieodpowiedniej i niezgodnej ze standardami jakościowymi klasy I średnicy będzie mogło być swobodnie wykorzystane do obróbki termicznej.

Na liście 10 głównych produktów wymienione zostały: jabłka, owoce cytrusowe, owoce kiwi, sałata, brzoskwinie i nektarynki, gruszki, truskawki, słodka papryka, winogrona stołowe i pomidory. Lista pozostałych 26 produktów do prawdopodobnego złagodzenia standardów jakościowych to: morele, karczochy, szparagi, bakłażany, awokado, fasola, brukselka, marchew, kalafiory, wiśnie i czereśnie, cykoria, cukinia, ogórki, pieczarki, czosnek, orzechy włoskie, kapusta, pory, melony, cebula, groszek, śliwki, selery, szpinak, orzechy laskowe i arbuzy.

Na razie 15 państw z 27 opowiedziało się przeciw nowej propozycji, 9 było za, a 2 kraje wstrzymały się od głosu. Jednak przy takich zmianach, jakie chce wprowadzić Komisja Europejska, potrzebna jest opinia Światowej Organizacji Handlu, w związku z tym projekt umowy zostanie teraz przesłany do Genewy na trzymiesięczne konsultacje. Ponadto jeśli nowe zmiany zostaną wprowadzone w życie, Komisja Europejska będzie miała prawo do odstąpienia nawet w przypadku ścisłej listy 10 produktów od standardów jakościowych w przypadku specjalnego oznaczania etykiety jako produktów przeznaczony do przetwórstwa. Wstępne założenia mówią o wprowadzeniu nowych zasad od czerwca
2009 roku.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 748) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH