REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Unijne zapasy jabłek nieznacznie niższe od rekordowo wysokich sprzed roku

  • Autor: Bank BGŻ BNP Paribas
  • Data: 08-03-2016, 15:17
Unijne zapasy jabłek nieznacznie niższe od rekordowo wysokich sprzed roku
Włochy z największymi zapasami jabłek; fot. shutterstock.com

- Zapasy jabłek w krajach UE na początku lutego br. były bardzo wysokie. Wg szacunków WAPA wyniosły 3,67 mln t i były drugim najwyższym wynikiem odnotowanym dla tego okresu w ostatnim dziesięcioleciu. W stosunku do rekordu z lutego 2015 r. zmniejszyły się zaledwie o 9,6 tys. t (o 0,3 proc.) – mówi Anna Kitala, ekspert ds. analiz rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas.

REKLAMA

Jak podaje ekspertka BGŻ BNP Paribas, kraje będące największymi producentami jabłek, tj. Polska, Włochy i Francja na początku lutego br. były w posiadaniu 72 proc. unijnych zapasów tych owoców. Najwięcej jabłek przechowywano we Włoszech. WAPA szacuje zapasy w tym kraju na poziomie 1,12 mln t. W samym styczniu włoscy sadownicy upłynnili 192 tys. t jabłek, a od początku bieżącego sezonu udało się sprzedać  nieco ponad połowę zbiorów. Warto zwrócić uwagę, że zapasy włoskich jabłek na początku lutego były zaledwie o 65 tys. t niższe (o 5 proc.) od rekordowo wysokich sprzed roku, natomiast w odniesieniu do średniej dla tego okresu z wcześniejszych 3 lat wyższe o 143 tys. t (o 15 proc.).

- WAPA szacuje, że w Polsce zapasy jabłek na początku lutego były rekordowe i wyniosły 1,07 mln t. W porównaniu z lutym 2015 r. były wyższe o 54 tys. t (5 proc.), natomiast w stosunku do średniej z ostatnich 3 lat wyższe o 237 tys. t (28 proc.). W styczniu br. polskie zapasy zmniejszyły się o 236 tys. t, czyli w mniejszym stopniu niż w styczniu 2015 r., gdy zostały zredukowane o 269 tys. t. Od początku bieżącego sezonu zbyt znalazło ok. 70 proc. krajowych zbiorów jabłek. Nie wiadomo jak dużo owoców trafiło na eksport, ponieważ ostatnie dane handlowe publikowane przez Eurostat dotyczą listopada 2015 r. Wg WAPA, znaczną część przechowywanych obecnie w Polsce jabłek stanowią owoce niskiej jakości, które prawdopodobnie zostaną przeznaczone do przetwórstwa – komentuje Anna Kitala. 

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (29 586) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 732 710)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH