Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Uwolnienie rynku szansą dla Polskiego Cukru

  • Autor: pap
  • Data: 09-09-2015, 23:31

Po 30 września 2017 roku przestaną obowiązywać unijne limity produkcji cukru. - Widzimy w tym dużą szansę eksportową, bardzo starannie się do niej przygotujemy - zaznaczył prezes zarządu Krajowej Spółki Cukrowej S.A. Marek Spuz vel Szpos.

W trakcie panelu dotyczącego rozwoju sektora spożywczego Marek Spuz vel Szpos powiedział, że spółka intensywnie pracuje nad obniżeniem kosztów produkcji, podejmuje też wyzwania w zakresie innowacji i nowoczesnych systemów zarządzania oraz wzmacnia swoje struktury handlowe. Przygotowuje się w ten sposób do uwolnienia rynku cukru i ekspansji eksportowej poza Europę.

Krajowa Spółka Cukrowa, jak poinformował jej prezes, eksportuje w tej chwili ok. 18 proc. wytwarzanego cukru. W ramach UE cukier eksportowany jest m.in. do Niemiec, Grecji, Słowacji, Czech, na Litwę, Węgry i Cypr.

- Poza Unię możemy eksportować jedynie w ramach limitu przyznanego przez UE. W zeszłym roku było to ok. 30 tys. ton - wyliczył Spuz vel Szpos. Jak dodał, KSC sprzedaje swoje wyroby m.in. do Algierii, Izraela, czy Jordanii.

Sytuacja zmieni się diametralnie po 30 września 2017 roku. Zniesienie obowiązujących limitów oznaczać będzie intensyfikację upraw buraków cukrowych w UE i wzrost produkcji cukru. Nowa sytuacja doprowadzi do skorelowania cen europejskich ze światowymi oraz do zwiększenia eksportu cukru z Europy na rynki światowe.

- Dla nas to wyzwanie i duża szansa. Zakładamy, że po 2017 roku uda się nam zwiększyć sprzedaż cukru o 20 proc. Głównie za sprawą większych dostaw na rynki eksportowe pozaeuropejskie, gdzie już jesteśmy obecni, czyli na Bliski Wschód, do Azji Centralnej czy do dawnej strefy Wspólnoty Niepodległych Państw. Intensywnie pracujemy w tej chwili nad wzmocnieniem naszych struktur handlowych, zatrudniamy specjalistów z doświadczeniem na międzynarodowych rynkach. Chcemy wyeliminować pośredników w dostawach cukru poza UE – dodał Marek Spuz vel Szpos.

Jak zaznaczył prezes, eksport wymusza innowacje w zakresie opakowań i nowych smaków. - Jest to coś, co nas inspiruje - ocenił.

Mówiąc o wpływie upodobań konsumentów na rynek spożywczy, prezes stwierdził, że klienci wymusili zmianę standardów, wymogli nowe asortymenty. Należało dostosować się z produktem do ich potrzeb. I KSC to zrobiła. - W cukrze, który był kiedyś monotematyczny, w tej chwili mamy osiem asortymentów, od cukru o różnej granulacji, przez cukier bio, po cukier trzcinowy. Mamy fabrykę, która produkuje słodycze. Staramy się w pełni dostosowywać do rynku i do potrzeb klienta - wyjaśnił Spuz vel Szpos.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • ast 13-09-2015, 20:52:
Zastanawiam się, skąd się biorą prezesi na takich eksponowanych stanowiskach. Chyba z łapanki. Dlaczego? Wyjasniam. Brazylia, Indie, Meksyk produkują cukier z trzciny cukrowej o 40% tańszy od buraczanego i w ilościach większych jak produkuje cała Europa, a my bedziemy z nimi konkurowali większymi cenami !!!. Czy to jest człowiek normalnie rozwinięty umysłowo? Z KSC pozostanie popiół lub zostanie sprzedana rolnikom jak juz bedzie krach.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 472) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH